El canvi climàtic és un repte absolutament actual i global. Sovint es diu que afecta tothom per igual, però des d'un punt de vista geogràfic això no és així. I és que són els països del Sud Global, amb economies menys desenvolupades, els que es veuran més perjudicats pels seus efectes: més inundacions extremes, més temperatures disparades i més situacions de sequera són només algunes de les principals amenaces que es presenten. Però són també aquests mateixos països els que, històricament, han estat menys culpables de la present situació crítica que viu el nostre planeta. Una industrialització recent i encara menor comporta que el Sud Global no sigui, ni de bon tros, el responsable de l'escalfament global. I davant d'aquesta realitat evident, Junts ha volgut moure fitxa a escala continental.

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres que el 10% dels ingressos que es deriven de la subhasta dels drets d'emissió de diòxid de carboni es destinin obligatòriament a lluitar contra els efectes del canvi climàtic als països en vies de desenvolupament. La proposta té el seu origen en un informe d'opinió de la Comissió de Desenvolupament del Parlament Europeu, de la qual ha estat responsable l'eurodiputat de Junts Toni Comín. Des del partit, celebren aquesta xifra "considerable", però també avisen que és "insuficient". "Tot i celebrar aquest important pas, cal continuar exigint noves mesures per anar més enllà en l'àmbit del finançament de la lluita contra el canvi climàtic al Sud", adverteixen.

A la cimera de la COP de Copenhaguen el 2009, la comunitat internacional va prometre 100.000 milions d'euros per finançar la lluita contra el canvi climàtic en aquests països, una xifra que, 13 anys més tard, encara no s'ha assolit. A la proposta original de la Comissió de Desenvolupament, el percentatge plantejat era del 5%, però s'ha aconseguit incrementar-la fins al 10% durant el seu pas per la Comissió de Medi Ambient. Tot i que no es disposa d'un càlcul exacte, es preveu que aquesta reserva suposi entre 1.500 i 2.000 milions d'euros anuals, tenint en compte que la reducció progressiva dels drets gratuïts de CO₂ en els pròxims anys suposarà un increment notable dels ingressos derivats de la subhasta d’aquests drets.

La subhasta del CO₂

El concepte de subhasta dels drets d'emissió de diòxid de carboni fa referència a aquells permisos que tenen els països de la Unió Europea per emetre gasos contaminants a l'atmosfera. Cada estat membre té un límit de tones de CO₂ que té permès emetre a l'espai, i si es queda curt del seu límit pot vendre l'excedent de tones a un altre país que vulgui superar la seva quantitat permesa. Amb tot, aquest mecanisme serveix per superar els límits d'emissions, i la mesura del Parlament Europeu té com a objectiu compensar aquest excés.