Toni Comín ha denunciat aquest matí "l'abús del dret penal" que fan els tribunals espanyols i ha explicat la decisió de la justicia belga de rebutjar la seva extradició i la dels altres consellers exiliats Meritxell Serret i Lluis Puig.

El conseller ha valorat que "la judicialització d'un procés polític, que mai s'havia d'haver judicialitzat, ha portat a que avui els tribunals espanyols estiguin abusant del dret penal". "Prou d'abusar del dret penal" ha demanat dirigint-se directament a la justícia espanyola.

Comín ha parlat davant dels mitjans de comunicació després de que la Fiscalia belga els hi comuniqués la decisió de rebutjar l'extradició. Ha assegurat que "avui s'ha fet justícia" i ha mostrat la seva "satisfacció més rotunda i més absoluta". Ha valorat la situació com una "victòria judicial" i ha considerat que la decisió és "molt important" no només per ells, sinó "per tothom que estigui sent perseguit per la justícia espanyola".

L'error de l'ordre europea de detenció que va emetre el jutge Llarena ha estat "un error formal". Segons ha explicat el propi Comín, l'euroordre té com a base l'ordre de detenció nacional anterior, de novembre del 2017. "La primera ordre de detenció de l'Audiència Nacional no pot ser la base d'una euroordre en que han canviat les imputacions i la descripció dels fets" ha aclarit el conseller exiliat. El fet de no haver una equivalència entre la primera ordre i l'euroordre ha portat a rebutjar l'extradició.