El president Jordi Pujol i els seus fills, nets i besnéts han acomiadat la matriarca de la família, Marta Ferrusola, aquest dimecres en una cerimònia que ha desbordat la capella del Tanatori de Sant Gervasi a Barcelona. Ha estat un acte multitudinari, però alhora molt familiar, en què el president no ha amagat l'emoció del moment. "He estimat la meva dona i sé que ella m'ha estimat molt i li vull donar les gràcies", ha explicat Jordi Pujol en tancar un parlament de deu minuts, que ha assegurat que no s'havia pogut preparar com volia, però que ha posat dempeus els assistents en un llarg aplaudiment.

Josep Rull al funeral de Marta Ferrusola /Montse Giralt
El president del Parlament, Josep Rull, dirigint-se al tanatori / Foto: Montse Giralt

Encapçalava la representació política que ha acudit al funeral el president del Parlament, Josep Rull; el president Artur Mas; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert; consellers dels Govern Pujol com Josep Maria Cullell, Joan Hortalà, Joan Vallvé o Francesc Xavier Marimon; i consellers de Governs posteriors com Quim Forn, Meritxell Borràs; Violant Cervera o Jaume Giró. També hi era el president del Barça, Joan Laporta, amb els vicepresidents Elena Fort i Rafa Yuste; el president de Foment, Josep Sànchez-Llibre; el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós; la Síndic de Greuges, Esther Giménez Salinas; el president de Demòcrates, Toni Castellà, el president del PDeCAT, David Bonvehí; l'economista Xavier Sala Martín; el president del Club Nàutic, Luis Conde, o l'empresari i escriptor David Madí, entre d'altres.

Joan Laporta salutació Funeral Marta Ferrusola Montse Giral
El president del Barça, Joan Laporta, a la sortida del funeral / Foto: Montse Giralt

Pujol, "commocionat"

La cerimònia l'ha tancada el mateix Pujol, que ha assegurat que, tot i que molt sovint ha pensat que aviat li arribaria el moment de retre comptes a la família, a la gent, al país i a tothom, la mort de la seva esposa l'ha agafat "una mica per sorpresa", per la qual cosa s'ha confessat "commocionat". Marta Ferrusola va morir aquest dilluns a casa seva, com a conseqüència d'una pneumònia. Des del 2019, l'esposa de Pujol patia un Alzheimer.

El president ha assegurat que la seva esposa va ser una dona que va estimar molt Catalunya, que va ser fidel al país i també molt fidel al cristianisme. En una intervenció molt personal, íntima fins i tot, ha volgut expressar "coses tan senzilles" com que ha estimat la seva esposa. Ha assegurat que ella era millor que ell i ha insistit en el seu profund agraïment perquè Marta Ferrusola ha fet que pogués viure fidel a ell mateix i l'ha ajudat a superar les seves imperfeccions i les seves infidelitats, perquè ella mai li havia fallat, per la qual cosa s'ha mostrat convençut que el continuarà ajudant a mantenir-se fidel als seus principis. Les paraules de Pujol han primat el contingut espiritual i la reflexió sobre la manera de viure la fe fins al final. "Hem arribat al final del carrer, ella amb plenitud. No sé si jo també", ha reblat.

Joan Ignasi Elena  al funeral de Marta Ferrusola /Montse Giralt
El conseller, Joan Ignasi Elena  / Foto:Montse Giralt

Al llarg de l'acte han intervingut alguns dels 18 nets de la família Pujol-Ferrusola, que han recordat moments viscuts i les celebracions familiars, però també la passió de l'àvia pel país i la muntanya o "la fermesa i el carisma" que els ha deixat en herència. El funeral s'ha tancat amb el Virolai, tal i com estava previst, i Els Segadors, que han interpretat els presents de manera espontània segellat amb el crit de Visca Catalunya lliure.

En entrar els assistents han rebut un recordatori de Ferrusola escrit en primera persona: "Si fos el cas, recordeu-me en el que he estat. Recordeu-me com a dona, esposa, mare, àvia, germana i filla. Com a amiga. En la meva catalanitat i en la meva fe. En la meva estima a la nostra terra i a la seva gent".

recordatori funeral marta ferrusola montse giralt
Una dona sostè el recordatori del funeral / Foto: Montse Giralt
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!