Les 17 comissions legislatives de la XII legislatura del Parlament han començat a constituir-se aquest dijous a les 10.00 hores a la cambra catalana, 161 dies després de la celebració de les eleccions del 21 de desembre i després de la investidura del president de la Generalitat, Quim Torra, el 14 de maig.

La primera a constituir-se ha estat la d'Assumptes Institucionals, a la sessió inaugural de la qual s'ha designat el diputat de Ciutadans Jean Castel com a president de la comissió. La segueixen la comissió d'Economia i Hisenda; la d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; Interior; Ensenyament; Territori; Medi ambient i Sostenibilitat; Salut; Cultura; Justícia; Empresa i Coneixement; Treball, Assumptes Socials i Famílies, i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, seguint l'estructura del Govern de Torra. Les últimes a constituir-se, a partir de les 12.20 hores, seran les d'Igualtat de les Persones, la de Polítiques de Joventut i la d'Infància.

L'assignació de presidents va ser aprovada per la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus a la seva darrera reunió, i Cs i JxCat ocuparan la majoria de presidències.

Cada comissió estarà formada per 21 diputats, el mateix nombre que durant la legislatura anterior: sis de Ciutadans, cinc de JxCat, cinc d'ERC, dues del PSC, un de CatECP i dos per al Grup Mixt —que comparteixen PP i la CUP—.