Els pèrits de l’Instituto Torroja de Ciencias de la Construcción han iniciat aquest dilluns les tasques preparatòries per a l’exhumació dels cadàvers de dos soldats republicans afusellats el 1936 que es troben al Valle de los Caídos, malgrat l’oposició del prior de la basílica del temple franquista. Els tècnics especialistes analitzaran la situació de l'ossera de la cripta i del sepulcre i determinaran la seva seguretat. Després emetran un informe tècnic en què es detallarà la ubicació i com accedir a la zona on es pressuposa que estan les restes de les quatre persones que es busquen.

Les tasques comencen dos anys després que un jutjat de San Lorenzo de El Escorial donés la raó als familiars i ordenés l’exhumació dels cadàvers. Amb tot —i després d’una polèmica política entre el prior i el Senat, que el va cridar a comparèixer sense èxit perquè expliqués les raons de la seva negativa— finalment els tècnics han pogut iniciar les seves tasques.

Han de determinar ara si és possible accedir als cadàvers per una de les parets, analitzar la situació de l’ossari i emetre un informe que donarà pas a les exhumacions. L’abadia del Valle va interposar un recurs a l’Audiència Nacional adduint que calia respectar “els drets dels familiars de la resta dels que estan allà enterrats”, i un jutge va suspendre cautelaríssimament les tasques el 2017.

Una sentència va permetre finalment l'exhumació al Valle de los Caídos dels germans Manuel i Antonio Lapeña, afusellats el 1936; i de Pedro Gil Calonge i Juan González Moreno, pertanyents al bàndol nacional.