El candidat a batlle del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha deixat clar aquest dimarts que no farà possible un tripartit d'esquerres a l'Ajuntament de Barcelona. Que el seu partit pacti amb Barcelona En Comú o ERC "seria incomplir el que he promès en campanya", ha argumentat el socialista. Ha tancat així la porta a pactar amb Ada Colau i Ernest Maragall, com va proposar ahir l’alcaldessa en funcions.

Collboni encara no ha tingut converses amb Colau, però en una entrevista a Els Matins de TV3 ha assegurat que el PSC és "garantia de polítiques progressistes, bon govern i de no donar suport a un alcalde independentista”. El líder del PSC ha considerat que el procés "ha fet mal a l'economia i la convivència" i que això portarà "inestabilitat al govern”. "Maragall ha vingut a establir Barcelona com a capital de l'independentisme", ha criticat després de deixar clar que no pactaran amb els republicans "ni per activa ni per passiva".

Ara bé, Collboni no ha descartat un pacte amb Colau. Segons ha dit, ara la pilota és a la teulada dels comuns i és Colau qui ha de prendre la iniciativa. El socialista, per altra banda, no s'ha volgut pronunciar sobre la possibilitat que tres regidors de Manuel Valls permetessin investir Colau per arribar als 21 necessaris. "Jo no puc parlar per ells", ha avançat. Tot i que encara no ha començat converses oficials, ha reiterat que "l'única coalició que han dit que no faran és pactar amb forces independentistes".

Collboni no es vol contradir i manté els tres compromisos de la seva campanya electoral: garantir polítiques progressistes, garantir un bon govern i no pactar amb els independentistes ni per investir un alcalde independentista ni per formar part d'un govern amb independentistes. Uns compromisos que són incompatibles, justament, amb un tripartit amb ERC i els comuns. 

El socialista ha destacat que el mandat demana "un govern d'estabilitat i que l’independentisme instrumentalitzi la ciutat". Així ho avalen els resultats als barris de Barcelona, que valora com a molt positius perquè han "doblat els resultats del 2015".