L'aliança es repeteix. La direcció barcelonina del PSC i Units per Avançar han fet públic el que tothom s'esperava: totes dues formacions concorreran a les eleccions municipals 2023 sota el mateix paraigua. Al llarg d'aquests quatre anys de mandat, les relacions entre els dos grups han estat fluides i sense crispació. Tant és així que l'entesa va exportar-se també al Parlament amb les eleccions del 14-F, permetent a l'exconseller d'Interior i secretari general d'Units, Ramon Espadaler, fer-se un lloc entre els escons socialistes. A Barcelona, el pacte serà beneficiós per a un altre nom propi del partit post-Unió: l'actual tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, repetir a la llista amb què l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, es presentarà a les eleccions.

🔴 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
📆 Calendari de les eleccions municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats


L'exdirector dels Mossos d'Esquadra va ocupar la tercera posició als darrers comicis, però des de ja feia dies havia assumit que no podria repetir-se aquest escenari: el fitxatge estrella de Maria Eugènia Gay com número 2 de la candidatura socialista va desbancar Laia Bonet, situant-la en una obligada tercera posició. Durant la roda de premsa d'avui, no s'ha confirmat la plaça que ocuparà Albert Batlle, però ja se sap que haurà de conformar-se amb un lloc més baix, especialment tenint en compte que també s'ha de trobar la manera d'encabir un altre fitxatge, l'exlíder dels comuns, Lluís Rabell.

En tot cas, per compensar aquest pas enrere, Collboni li ha garantit una promoció particular en cas que el PSC guanyi les eleccions i arribi a l'alcaldia: Batlle deixarà de ser regidor de Sarrià-Sant Gervasi per passar a ocupar-se del districte de Ciutat Vella. I sempre pilotant l'àrea de Seguretat, en la qual durant aquesta legislatura ha tingut llibertat per reforçar el cos amb 1.000 nous agents de la Guàrdia Urbana i actuar amb mà de ferro per fer front a fenòmens com el botellot, el top manta, els bicitaxis i la multireincidència en els furts. El desplaçament de Batlle des del districte més ric de la ciutat cap a un dels més pobres i problemàtics té, precisament, la intenció de ser "un nou repte" i reivindicar els socialistes com a sòlids en matèria de seguretat mentre intenten distanciar-se d'Ada Colau en la cursa electoral.

"Una suma que multiplica"

L'acte d'unió entre els dos partits s'ha escenificat aquesta tarda. En la seva intervenció, Jaume Collboni ha ressaltat la centralitat del PSC i la pluralitat d'una llista amb noms potents. Per al socialista, l’acord signat evidencia el potencial de “dues forces polítiques diferents amb voluntat de trobar allò que compartim". "Creiem que la política és això: buscar acords des de la diferència, perquè sabem i volem posar per davant l’interès de Barcelona i Catalunya”. I ha defensat que el PSC és "l’opció amb més capacitat per sumar sensibilitats i visions diverses perquè tenim un valor prioritari: fer prosperar Barcelona en favor de tots i totes les que hi vivim i treballem”. També Salvador Illa ha volgut pronunciar-se durant l'acte, assenyalant la necessitat de que Barcelona "obri una nova etapa" amb el PSC. "Som un partit de suma, d'acords i qeu posa en pràctica la política útil".

Per la seva banda, Albert Batlle ha remarcat que, després de quatre anys de feina conjunta, avui són "la primera força política a Catalunya". "I aviat ho serem a Barcelona”, ha llançat. I ha afegit: “Us imagineu el que podria ser un govern presidit per l’alcalde Jaume Collboni que representés la totalitat de Barcelona, al marge de la lluita partidària? Barcelona faria un salt endavant". "PSC-Units és una suma que multiplica”, ha conclòs.