Jaume Collboni ja té número 2 per a les eleccions municipals 2023 de Barcelona: serà l'actual delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay. La jurista per professió, i que havia estat degana de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), va decidir fer el salt a la política el gener de l'any passat per rellevar Teresa Cunillera. Ara, i poc més d'un any després, Gay ha decidit sumar-se a la candidatura del PSC per a les eleccions d'aquest maig i fer tàndem amb Jaume Collboni. Un fitxatge que s'afegeix a la recent incorporació de l'exlíder de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, que també tindrà un lloc important a la llista socialista.

🔴 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

 

En roda de premsa a la seu del PSC, Gay ha fet referència a la seva nova incorporació. Malgrat la seva posició important a les pròximes eleccions sota les sigles socialistes, serà una figura independent, de la mateixa manera que ho serà Rabell. A més, ha explicat que dimitirà del seu paper com a delegada del govern espanyol a Catalunya en el moment en què es convoquin les candidatures i que, per tant, estigui legalment obligada a renunciar al seu càrrec actual. Fins aleshores, ha dit, continuarà treballant "amb tota la rigorositat". En cas que el PSC guanyi les eleccions, Gay serà la nova tinent d'alcaldia de presidència, bon govern i relacions internacionals.

Maria Eugènia Gay ha explicat que vol contribuir a la "nova etapa" que ha d'obrir una victòria electoral de Jaume Collboni a Barcelona. En una demostració del paper que ha de tenir la seva ciutat, la número 2 ha dit que confia aconseguir un Ajuntament "ambiciós" que es posicioni a favor de la prosperitat compartida, el creixement econòmic i la col·laboració publicoprivada. A més, ha demostrat haver-se après el discurs socialista llançant un atac contra Ada Colau i Xavier Trias en la seva inauguració, rebutjant tornar a "velles fórmules" del passat. "Sense Trias no hi hauria Colau, i sense Colau no hi hauria Trias", ha disparat, a més d'assegurar que Junts és el partit més "inestable i radical" avui a Catalunya. En un dard cap a tots dos, també ha advertit de la necessitat de donar un cop de timó per no seguir "sense rumb ni coherència", com ha passat durant els últims 12 anys.

Per la seva banda, Jaume Collboni ha destacat que les qualitats personals de la jurista són "més necessàries que mai" per la nova etapa que vol obrir, i que la seva candidatura vol incorporar diferents sensibilitats per ser "el més semblant" a la ciutat. Pel que fa a Laia Bonet, que va ser número 2 del PSC  a les darreres eleccions, la socialista baixarà de posició a la llista i jugarà un paper "més important i clau" en el futur Ajuntament, si s'imposa el partit el 28 de maig. La intenció és que l'actual líder del PSC al consistori sigui la pròxima tinenta d'alcaldia d'urbanisme, habitatge i sistemes urbans, i segons Collboni pot ser la millor de tota la història democràtica de Barcelona.

El recorregut de la delegada

Maria Eugènia Gay va ser degana a l'ICAB a partir del 2017, essent reelegida el juny del 2021 amb una àmplia victòria. En la presentació de la seva candidatura per ser reelegida, assegurava que si tornava a guanyar seguiria reivindicant davant de les institucions la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania, encara que generi "incomoditats" als poders públics. Durant els seus mandats al capdavant de l'advocacia catalana va fer de pont amb el govern espanyol i fins i tot va arribar a sonar el seu nom com a possible ministra de Justícia. Amb la renúncia al càrrec de Teresa Cunillera (històrica dirigent del PSC), després que hagués "millorat considerablement" la situació a Catalunya, Gay va fer el salt a la política. I no ha esquivat la polèmica: només aquest gener, la jurista va restar importància a la manifestació unitària que va celebrar l'independentisme per rebre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron durant la cimera hispanofrancesa. "No és rellevant", va dir, sobre la protesta.