L'Ajuntament de Barcelona preveu convocar 1.000 places d'agents de la Guàrdia Urbana entre el 2020 i el 2023, segons ha anunciat aquest dimecres el tinent d'alcaldia Albert Batlle. Aquest decisió arriba 24 hores després que el Govern de la Generalitat hagi creat 750 noves places de Mossos d'Esquadra i 250 de Bombers.

Segons ha explicat a la Comissió de Presidència i Seguretat arran d'una proposició de JxCat i Cs, la previsió és que en els pròxims quatre anys es convoquin 250 places anuals. "Es produirà un creixement com mai al cos de la Urbana en els anys de democràcia municipal", ha indicat. Així, el total d'agents de la Guàrdia Urbana seria de 3.112 el 2020 i arribaria als 3.535 el 2023, segons dades de l'Ajuntament.

Actualment, ha afegit Batlle, l'edat mitjana dels agents és de 43 anys i sis mesos, una edat que es preveu anar rejovenint amb la incorporació de nous efectius. La destinació dels agents, tant pel que fa a unitats policials com territorials, es decidirà en funció de les estratègies operatives en matèria de seguretat.

La comissió ha aprovat per unanimitat la proposició, que demana al Govern municipal un informe sobre xifres, distribució i previsions per a la Urbana en aquest mandat, i també sobre la viabilitat de descentralitzar les unitats nocturnes, cosa que Batlle ha descartat: "Des d'un punt de vista operatiu, no té sentit".

Albert Batlle ACN

"No es pot parlar d'una tendència a l'alça d'homicidis a Barcelona"

Albert Batlle ha volgut aportar "tranquil·litat" respecte la situació d'inseguretat a la ciutat. Segons ha afirmat no es pot parlar d'una "tendència a l'alça" dels homicidis a Barcelona. Si bé ha admès que des de finals d'agost n'hi ha tres més que l'any passat i que "s'han produït en molt poc temps", ha negat que hi hagi "evidència d'un nou problema".

Durant la compareixença, Batlle ha defensat un model "integral" per abordar la inseguretat. En aquest sentit, ha explicat que en els pròxims mesos el govern municipal posarà sobre la taula un pla de seguretat local i el pla director de la Guàrdia Urbana però també un de nova creació: un pla de convivència i civisme.

Així mateix, també ha assegurat que les detencions i investigacions de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra per robatoris amb força o violència ha augmentat més del 50% respecte l'any passat.