El confinament comarcal torna a Catalunya a partir d'aquest divendres i almenys fins al 19 d'abril per recuperar "un bon control de la pandèmia". Així ho ha defensat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa en què ha alertat del creixement "molt preocupant" dels contagis després de Setmana Santa. "El sistema sanitari no pot assumir la tendència actual", ha advertit Vergés.

La consellera ha defensat de totes maneres el relaxament de les mesures durant les festes de Pasqua que han permès la mobilitat dins de Catalunya, i de retruc han comportat un increment de la interacció social. "La situació ho permetia. Ara hem d'actuar més intensament", ha justificat assenyalant el nombre creixent de pacients Covid ingressats a les UCI. Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat que no han pres les mesures per "donar aire per Nadal o per Setmana Santa". "S'ha donat aire quan es podia donar. La malaltia pitjor que hi ha és la pobresa", ha argumentat.

 

Les restriccions a Catalunya: confinament comarcal i reunions de sis persones

En la roda de premsa també hi ha participat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que ha detallat tots els canvis en les restriccions. La principal novetat és el retorn al confinament comarcal. És a dir, les persones d’una mateixa bombolla de convivència ja no podran sortir de la comarca de residència a partir d'aquest divendres a les 00:00 h.

A més, a partir del dissabte 10 d'abril les trobades podran tornar a ser de sis persones en totes les situacions —des del 14 de març les reunions en interiors només podien ser de quatre persones.  Aquestes noves restriccions estaran en vigor, de moment, fins al 19 d'abril, quan es revisaran. Tant Vergés com Sàmper no han descartat noves mesures. "Seran les més justes", ha assegurat la consellera.

control mossos semana santa - acn

El confinament comarcal torna a Catalunya per recuperar "un bon control de la pandèmia". Així ho ha defensat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés. / ACN

"Tornarem als controls pedagògics i sancionadors", ha anunciat Sàmper. Segons han informat des d'Interior, s'establiran entre 350 i 400 controls policials diaris en punts estratègics de control i els Mossos faran també desplegaments en els espais naturals de Catalunya, on en les últimes setmanes han detectat una gran afluència.

La tensió a les UCI s'està incrementant "de manera preocupant"

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha alertat del ràpid canvi de tendència i l'intens creixement dels ingressos hospitalaris. "Avui hi ha tretze malalts més a les UCI. El nombre s'està incrementant de manera preocupant", ha advertit Argimon. "Entrem en quarta onada", ha afegit el conseller Sàmper. 

 

Segons les darreres dades de Salut, avui han tornat a pujar els ingressos per Covid. Salut n'ha notificat un total de 1.712 (8 més). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. El risc de rebrot es troba en 223 punts, deu menys que ahir, i l'Rt o índex de contagi es troba en 0,93, i baixa un 0,06 respecte d'ahir.