Els dos col·laboradors del president a l'exili, Carles Puigdemont, a Finlàndia, Mikko Kärnä i Janne Riitakorpi, han anunciat que optaran al Parlament Europeu en les pròximes eleccions d'aquest legislatiu previstes per al 2024. Kärnä i Riitakorpi, militants del Partit del Centre (social-liberal) no van sortir escollits en les recents eleccions finlandeses, a causa de la gran polarització provocada per l'amenaça Russa, amb la qual el seu país comparteix 1.300 quilòmetres de frontera. "Vull donar les gràcies al meu assistent Riitakorpi per la gran aventura que hem fet per anar al Parlament finlandès. Ens hem pres una cervesa a Urk per celebrar-ho. L'any que ve anirem junts a Brussel·les si aconseguim el mandat a les eleccions europees! La via de les persones lliures", ha manifestat Kärnä.

Kärna, que fins ara era diputat i també va ser alcalde de la seva localitat a Lapònia, va ser qui va convidar Puigdemont a fer una conferència a Finlàndia ara fa cinc anys. En tornar de la conferència, quan el jutge Pablo Llarena havia dictat una ordre de detenció, Puigdemont va haver de fer un llarg periple per Finlàndia, Lapònia, Suècia i Dinamarca, fins que va ser detingut a Alemanya. La persona que va conduir el cotxe des de Hèlsinki fins a Suècia va ser precisament Riitakorpì, col·laborador de Kärnä, que hi va posar el seu vehicle particular, un Saab. En aquesta imatge es veu el polític finlandès fent benzina en una estació de servei.

cotxe puigdemont alemanya
Cotxe puigdemont Finlàndia

El cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha expressat el seu agraïment a Kärnä per tot el que va fer fa cinc anys.  "Benvolgut amic, sempre tindràs els catalans al teu costat. Mai oblidarem que el 2017 vas lluitar amb una moció parlamentària per reconèixer la República Catalana. Gràcies per tot. De ben segur, l’any vinent Europa!", ha indicat.

Puigdemont va compartir dissabte passat, a través del seu Instagram, un recull d'imatges del viatge secret que va emprendre per carretera des de Finlàndia fins a Alemanya, amb la intenció de retornar a Bèlgica. "Avui fa 5 anys em varen detenir a Alemanya quan anava cap a Bèlgica des de Finlàndia. Una operació calculada de l'Estat espanyol que els va sortir literalment a l'inrevés", va recordar el president al·ludint al fet que el Tribunal alemany va descartar la rebel·lió, la sedició i fins i tot els desordres públics. "La mateixa determinació guia els meus passos a l'exili per assolir un objectiu que mai no hauria de ser perseguit: l'autodeterminació democràtica d'un poble", va assegurar.

Aquest va ser el moment de la detenció de Puigdemont a Alemanya:

Moment detenció Puigdemont Alemanya @carlespuigdemont
Moment detenció Puigdemont Alemanya @carlespuigdemont