El Col·lectiu Praga ha denunciat vulneració de drets fonamentals per part d'Espanya. Ho ha fet a través d'un comunicat fet públic aquest dijous en què asseguren que "la prohibició d'estelades, llaços grocs i altres símbols en els edificis públics vulnera els drets fonamentals, tant quan s'està en període electoral com quan no s'hi està".

Segons aquesta organització de juristes, les prohibicions de la Junta Electoral Central (JEC) respecte els símbols que demanen la llibertat dels presos polítics que es troben en edificis públics "són contràries al dret fonamental a la llibertat d'expressió tal i com ha estat formulat a les declaracions de drets internacionals i a la pròpia Constitució".

A més, també asseguren que "vulnera els drets individuals dels representants polítics i dels empleats públics i suposa una afectació injustificada a un element essencial de tota societat lliure i democràtica, com és l'opinió pública lliure i el pluralisme polític".

El Col·lectiu Praga ho justifica assegurant que "només es poden limitar per llei i en determinats supòsits, quan pot derivar-ne violència efectiva i real o odi contrari a la dignitat de les persones, per exemple, racial o xenòfob.

El Col·lectiu també demana acusa la JEC d'esbiaixar el principi de neutralitat" i  "multiplicar l’ampli ventall de símbols que la JEC considera partidistes, incloent-hi tots els que simbolitzen les aspiracions d’una part de la societat que s’identifica amb l’independentisme o es solidaritza amb els presos polítics".

"Davant d’aquest abús, el Col·lectiu Praga considera que les banderes independentistes, els llaços grocs i la resta de símbols prohibits són símbols reivindicatius i de protesta d’un ampli espectre de la societat catalana, que en cap cas tenen connotacions de violència ni d’odi contrari a la dignitat de les persones, i que tampoc poden ser censurats com a partidistes", afegeixen.