Un grup d'observadors locals del referèndum, entre els quals es troben juristes a favor del dret a decidir, ha denunciat en un informe que l'extrema violència policial de l'1-O va vulnerar drets reconeguts en la Constitució espanyola.

Les conclusions del text proven la contradicció legal en què ha entrat el govern espanyol: d'una banda, els de Rajoy al·leguen que el referèndum no té cabuda constitucional però al mateix temps van intentar reprimir la votació amb "una vulneració flagrant" de drets inclosos en la Carta Magna.

Els juristes alerten que l'actuació policial espanyola, a petició del TSJC, per tal d'evitar la celebració del referèndum va vulnerar drets reconeguts a la Constitució: llibertats d'expressió, de reunió i a la integritat física de les persones.

Implicació de la UE

A part de subrogar aquests drets, el grup d'experts també alerten de la vulneració de drets en el Tractat de la Unió Europea, el Conveni Europeu de Drets Humans i les declaracions internacionals de drets humans, normes que l'Estat ha reconegut i que, per tant, s'ha compromès a complir.

Per això, el col·lectiu exigeix la intervenció dels organismes europeus perquè s'impliquin en la crisi institucional. "Les instàncies europees no poden quedar-ne de cap manera al marge i han d’adoptar els acords i prendre les mesures necessàries per protegir els valors que fonamenten la UE", ha sentenciat.