La Comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment aquest dimecres el projecte de Pressupost del Govern municipal per al 2021 amb els vots favorables dels comuns i PSC i l'abstenció d'ERC, JxCat, Cs, PP i BCN Canvi, és a dir, tota l'oposició

El primer tinent d'alcalde i responsable d'Economia, Jaume Collboni, ha dit que l'objectiu del Govern municipal és que siguin la base de la reacció i la reactivació econòmica de la ciutat per la crisi de la covid-19: "No posarem línies vermelles", ha assegurat.

Maragall i Artadi avisen al govern

El líder d'ERC al consistori, Ernest Maragall, ha avisat al govern municipal recordant-los que si aquest dimecres s'hagués votat una moció de confiança, la seva formació hauria votat en contra per la manca de credibilitat i de confiança d'aquest govern municipal i també ha admès un cert "escepticisme inicial" i ha demanat un grup de treball que permeti controlar l'execució pressupostària a més, els republicans han defensat una proposició per tal que l’Ajuntament insti a l’estat espanyol que posi a disposició dels ajuntaments el fons covid-19 de 4.000 milions d’euros per atendre les despeses derivades de la pandèmia i per reactivar l’economia.

Per la seva part, la líder de JxCat, Elsa Artadi, ha lamentat tenir tan poc temps per treballar el document davant la "gran responsabilitat i exigència" en un moment com l'actual i ha exigit responsabilitat a tots els grups. Per contra, Artadi ha celebrat que el projecte prevegi un mínim d'endeutament perquè hi ha "marge". "Les xifres macro del govern municipal les trobem esperançadores", ha dit.

Cs, PP i el partit de Valls, conciliadors

El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha dit que, malgrat pensar de forma diametralment oposada al Govern municipal, "seran capaços de fer gestos per la ciutadania i per Barcelona", i Josep Bou (PP) ha lamentat que el projecte no contempli una reforma fiscal ni de l'administració.

La regidora de BCN Canvi, Eva Parera, ha demanat a tots els grups treballar per a arribar a un consens, i ha advertit sobre la necessitat de no ser optimistes amb els ingressos i les transferències i optar per una posició més "prudent".

Pressupost expansiu

El Govern municipal va presentar el passat 6 de novembre el projecte de pressupost per a 2021 de caràcter expansiu, que ascendeix a 3.231 milions d'euros, amb un creixement del 6,5% i 197,5 milions més disponibles respecte al pressupost de 2020.

En relació amb els ingressos, el Govern municipal preveu aportacions extraordinàries de l'Estat, la suspensió de les regles fiscals que permetran l'ús dels romanents i la possibilitat d'endeutar-se "sense posar en perill les arques municipals".

Sobre les inversions, preveu aconseguir la xifra rècord de 795,4 milions d'euros d'inversió per a l'any 2021, amb un augment total previst de 202 milions d'euros, en una xifra que inclou bona part de les obres previstes per a 2020 que no s'han executat per la pandèmia.