L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat aquest dissabte a l’Estat atendre el clam que s’expressarà aquest Onze de Setembre, si bé ha considerat que la dreta espanyola està “incapacitada” per fer-ho. Així, s’ha oposat al “mantra” que Espanya és “irreformable” i ha defensat una reforma de la Constitució que permeti el dret a decidir.

Colau ha afirmat aquest dissabte que milers de catalans es manifestaran demà per mostrar "la voluntat de decidir lliurement el seu futur i el desig d'independència davant d'un Estat que ignora els seus drets i llibertats nacionals". D’aquesta manera, ha instat al govern espanyol a "no cansar-se en comptar manifestants", perquè, siguin més o menys, argumenta, representaran “un nombre suficient com perquè qualsevol govern amb vocació d'escoltar la ciutadania els tingui en compte".

L’alcaldessa ha criticat que “l’immobilisme crònic” de Rajoy ha fet guanyar punts a la idea que Espanya és “irreformable”, entre alguns independentistes. Colau no s’ha estat de criticar també aquest pensament, que ha titllat de “mantra” i “reaccionari”. Així, per a l’alcaldessa, qui ha estat realment irreformable és la dreta espanyola, que en 150 anys ha estat "incapaç de desprendre's de la seva visió centralista, homogeneïtzadora i passada de moda d'Espanya". 

Pel que fa al dret a decidir, Colau, que ha publicat aquesta informació a un article a El País, ha apostat per “ampliar el reconeixement i garantia dels drets civils i socials” en una reforma constitucional que permeti a Catalunya decidir quina ha de ser la seva relació amb Espanya, sigui federal, confederal o d'independència.

També sobre la qüestió territorial, l’alcaldessa de la capital catalana a instat a “apostar decididament per la plurinacionalitat” i ha volgut constatar que “les eleccions basques i gallegues tornaran a recordar que l'Espanya uniforme de Rajoy és només una construcció mental".