L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, espera que "algun dia el PSC estigui a favor del referèndum" per decidir la relació de Catalunya amb Espanya, en què "s'interpel·li tothom" i per això ha assegurat que treballa Catalunya en Comú.

"Que jo no faci el que Junts pel Sí vol que faci no vol dir que no faci res" per un "referèndum efectiu", ha subratllat Ada Colau en una entrevista a la televisió local betevé en la qual ha assenyalat que els comuns han aconseguit aliances a Espanya a favor del dret a decidir dels catalans que semblaven impossibles i ella s'ha implicat en el Pacte pel Referèndum.

Colau ha expressat el desig que el PSC, soci de govern de Barcelona en Comú a Barcelona, "es mogui cap al referèndum" però ha puntualitzat que el pacte que tenen ara "és de ciutat" i els posicionaments al respecte, "diferents".

Respecte a l'anunci del govern de Junts pel Sí que convocarà un referèndum sobiranista l'1-O, Colau ha posat en dubte que acabi celebrant-se i ha reiterat que facilitarà l'1-O però el que no farà "és posar en perill la institució ni cap treballador públic".

"Quan coneguem -què requereix el Govern català als ajuntaments per a l'1-O- sabrem si es donen les condicions i de quina manera podem facilitar-ho", ha assenyalat l'alcaldessa.

Colau també ha explicat que a ella li agradaria que Catalunya es convertís en una república catalana que estigués confederada amb una república espanyola. Ara bé, ha reconegut que "cal ser honestos", perquè la realitat és "complicada".