Menys de cinc mesos després de les eleccions municipals del 28 de maig a Barcelona, que va guanyar Xavier Trias, Ada Colau, la líder de Barcelona en Comú, ha traslladat a Jaume Collboni, alcalde de la capital catalana, una proposta d'acord per un govern de coalició a la ciutat. En aquest document, els comuns hi exposen els cinquanta punts prioritaris. Cal tenir en compte que Collboni governa en minoria, només 10 regidors de 42, després que tant els comuns com els quatre regidors del Partit Popular a l'Ajuntament de Barcelona votessin a favor del socialista per evitar que Trias fos alcalde amb els vots d'Esquerra Republicana. Tot i que inicialment rebutjava la idea d'entrar al govern municipal, poques setmanes després Colau ja pressionava a Collboni perquè incorporés als comuns al seu executiu, en un nou govern d'esquerres a la ciutat. Després de les eleccions, Colau reclamava un tripartit amb el PSC i Esquerra Republicana, fins i tot suggerint repartir-se l'alcaldia entre els tres candidats, però aquesta opció mai no va ser viable. 

Els encarregats de presentar aquest document han estat els portaveus de BComú, Jordi Martí i Janet Sanz, en una roda de premsa on també han presentat la seva proposta per uns pressupostos per "defensar que els nombres avalen" aquestes 50 mesures que plantegen. Segons han avançat els regidors, Colau i Collboni s'han reunit aquest mateix dilluns, una trobada que s'emmarca en la ronda de contactes de l'alcalde amb la resta de grups, on l'exalcaldessa li ha presentat a qui va ser el seu primer tinent d'alcalde abans d'abandonar el govern municipal per centrar-se en la seva campanya, el document en qüestió, prenent la iniciativa per accelerar aquest govern de coalició. 

Habitatge, turisme i pacificació dels carrers 

En un fil de Twitter, els comuns han explicat part d'aquestes propostes, amb especial protagonisme per l'habitatge. Precisament aquest dilluns s'ha conegut que els preus dels lloguers a la capital catalana han arribat a un nou rècord, amb 1.123 euros de mitjana. En aquest sentit, els comuns reclamen regular els lloguers temporals, garantir que es continuarà reservant el 30% de tota obra nova a l'habitatge assequible (una de les mesures estrelles de Colau que Jaume Collboni vol modificar) i crear una Oficina d'Atenció a les Llogateres que serveixi per assegurar que es compleix la nova regulació que estableix la Llei d'Habitatge. Un dels altres punts de confrontació entre els comuns i el PSC ha estat les superilles i el model urbanístic de l'exalcaldessa. Per això, en el marc de la transformació urbana de la ciutat els de Colau exigeixen pacificar 8 nous eixos verds, no desmuntar cap carril bici (amb la vista posada sobre el de Via Augusta) i continuar expandint el programa Protegim les Escoles, per pacificar els entorns escolars. 

Els comuns també donen molt pes a l'educació pública de Barcelona. Concretament, reclamen que s'ampliï la xarxa d'escoles bressol, amb 800 places més. Una de les seves altres prioritats és que hi hagi servei psicològic a totes les escoles de la ciutat i també que els patis escolars es s'adaptin als nous reptes climàtics. Regular el turisme també forma part de les propostes de Colau a Collboni, que impliquen posar fi a la massificació i aturar l'ampliació del port.