Just una setmana després de les eleccions generals de diumenge passat, i davant la complexa situació en que només seria possible una investidura de Pedro Sánchez amb el vot favorable de Junts per Catalunya, fet que ha traspassat la clau de la investidura a Carles Puigdemont, l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat que les forces catalanes facin una lectura conjunta de les eleccions en una clau “antifeixista”, però ha admès que de cara a la investidura, “Junts té una gran responsabilitat, perquè els seus vots són decisius per un govern de coalició progressista”, i tot i defugir que ara el que calgui sigui “convèncer Puigdemont”, ha assenyalat que l’oferta dels comuns passaria per “un govern progressista amb molt de joc per desjudicialitzar el conflicte i avançar en temes com el finançament, la defensa del català i el traspàs de Rodalies”.

En el marc d’una entrevista a Rac1, Colau ha volgut “refredar l’eufòria” que es va viure la nit electoral, quan “vam aturar d’entrada l’extrema dreta”, perquè ha admès que “el resultat és molt complex”. Per això ha reivindicat el “sentit majoritari del vot a Catalunya, que ha estat antifeixista”, i ha demanat “pragmatisme” i “diàleg” per arribar a un acord de legislatura. En aquest sentit, ha valorat positivament que Jaume Asens sigui l’interlocutor de Sumar per aconseguir el vot favorable de Junts, tot i que ha apuntat que la seva missió “no és convèncer una persona o un partit, és dialogar entre les forces catalanes per fer l’anàlisi dels resultats i decidir si volem avançar en la desjudicialització i el diàleg o volem que vingui la via autoritària”. “No vull enfocar-ho en que cal convèncer a una persona, en aquest cas Puigdemont”, ha insistit.

“Collboni era el mal menor”

Pel que fa a la situació a l’Ajuntament de Barcelona, l’exalcaldessa ha assenyalat que la primera opció de Barcelona en Comú era la de constituir un govern progressista, perquè “tenim l’opció d’un govern d’esquerres de 24 regidors”, però que quan es va veure que les opcions s’havien reduït a Xavier Trias i Jaume Collboni, “en funció del nostre programa vam veure que el mal menor era Jaume Collboni, perquè Trias es presentava només per destruir la Barcelona de Colau”. En aquest sentit, Colau ha apuntat que “el PSC ha d’aclarir amb qui vol governar, si vol un pacte d’esquerres que es posi a treballar, i si vol fer sociovergència, ens quedarem a l’oposició”.

Finalment, amb relació a la polèmica per la tria de Najat el Hachmi com a pregonera de les festes de la Mercè, ja que s’han criticat les opinions de l’escriptora sobre el col·lectiu trans, Colau ha assegurat que tot i “discrepar” de les opinions d’El Hachmi, no demanarà a Collboni que canviï de pregonera. “No penso participar en cap operació de cancelació ni de linxament, ha estat escollida per l’actual alcalde i, per tant, escoltarem el pregó i si hi ha opinions contra les persones trans, la criticaré”, ha assenyalat l’exalcaldessa per insistir que no practicarà “aquest esport del linxament del pregoner que nosaltres ja vam patir en el cas de Pérez Andujar”.