Pere Aragonès ha parlat públicament sobre l'estat de les negociacions entre Esquerra Republicana i el PSOE, liderat pel candidat a la presidència espanyola Pedro Sánchez. En una entrevista a l'agència Reuters, Aragonès ha afirmat que demanarà "acords molt concrets, sobre tots els temes" i que s'hauran de fer efectius "de manera immediata". "Crec que els acords haurien de ser molt específics en totes les qüestions, i que s'implementin tan aviat com es pugui o sota un calendari molt estricte", ha dit Aragonès a Reuters.

"És Pedro Sánchez qui ha de fer els moviments per aconseguir suport", ha dit Aragonès, posant especial èmfasi en el fet que des d'ERC busquen una aproximació del PSOE amb una oferta concreta. "No pot donar res per fet. Haurà de guanyar-se el nostre suport", ha remarcat el president que ha afirmat que la situació actual "és una gran oportunitat" i no sap "quant de temps ens portarà aconseguir-ne una altra", ha dit Aragonès, que vol que ERC i Junts presentin demandes conjuntes. En aquest sentit, aquest dimarts Aragonès ja va afirmar que els contactes amb Junts "són habituals, després de les eleccions i abans, a vegades més intensos i a vegades més pausats". "Estic en contacte amb molta gent, amb tota la gent amb qui cal estar en contacte", va assegurar sense especificar.

Aragonès crida Junts a aprofitar l'oportunitat per forçar un referèndum

"Aprofitar l'oportunitat". Aquesta va ser la crida del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Junts en la roda de premsa d'aquest dimarts de balanç del curs polític i davant els resultats de les eleccions generals, que deixen en mans de l'independentisme el futur de la legislatura. Aragonès va evitar entrar en concrecions, però va instar a aprofitar la situació per garantir que Catalunya pugui votar el seu futur en un referèndum i que es posi fi a la repressió, així com per a acabar amb els dèficits fiscals i d'infraestructures. "Pedro Sánchez haurà de moure's. És a ell a qui correspon fer propostes", ha advertit el president.

Aragonès, que ha insistit que el seu executiu esgotarà la legislatura i que les eleccions al Parlament se celebraran el febrer del 2025, no ha concretat com pensa tirar endavant el Govern amb només 33 diputats ni si es planteja un canvi d'estratègia. Ha admès, no obstant això, que els resultats electorals d'ERC no han estat bons, i que les causes són múltiples, entre les quals ha assenyalat la concentració de vot per frenar la dreta i l'extrema dreta, però també el càstig dels votants republicans a l'estratègia d'acords a Madrid aquesta legislatura. "Segurament hi ha votants que no hi han estat d'acord, que els consideren insuficients i tenen matisos o dubtes, per tant, caldrà revisar el que sigui necessari revisar i ser millors en el nostre treball", ha admès.