El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha instat aquest dijous Junts per Catalunya a abandonar les “posicions de màxims” i trobar un “equilibri” per tal de poder arribar a un acord amb el PSOE i així mantenir la Moncloa en mans dels socialistes. Així, un dels negociadors preferits de Pedro Sánchez ha tornat a tancar la porta a celebrar a Catalunya un referèndum d’autodeterminació i amnistiar tots els investigats pel procés. “És essencial poder continuar parlant amb tranquil·litat per tal que totes les parts se sentin còmodes dins la llei i la Constitució”, ha remarcat el socialista, per afegir que d’aquesta manera es permetrà que “Espanya continuï avançant”.

“Jo comprenc que pugui haver-hi forces que comencin les negociacions amb posicions molt maximalistes, però el que tenim al davant és tan important que no s'entendria que aquestes forces polítiques es quedessin en posicions de màxims sense fer cap mena de moviment”, ha declarat el ministre de la Presidència davant dels mitjans de comunicació a Almería. A banda, ha dit que el govern espanyol “no té gens de pressa” per arribar a un acord amb la formació de Carles Puigdemont, però sí que ha tornat a insistir en la necessitat de tenir contactes amb la màxima “discreció” per tal que existeixi un possible acord entre les dues parts.

Les paraules del ministre Félix Bolaños també han arribat després que el PSOE hagi confirmat que utilitzarà la reforma del sistema de finançament autonòmic com a ham per pescar els vots de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i fer realitat la investidura de Pedro Sánchez. “És urgent i obligat” reformar un sistema que està caducat des de l’any 2014, va defensar aquest dimarts la ministra socialista d’Hisenda en funcions. María Jesús Montero va prometre que el PSOE es compromet a dur aquest tema en el seu full de ruta de la pròxima legislatura.

El ministre de la Presidència també ha estat qüestionat per la decisió de Pedro Sánchez de passar les seves vacances al Marroc, un tema que ha generat diverses crítiques entre l’oposició perquè al president socialista se’l critica per haver canviat la posició d’Espanya respecte del Sàhara Occidental en favor del Marroc. I també l’acusen d’haver-se plegat a les exigències d’aquest país un cop es va començar a sospitar que els marroquins s’havien infiltrat al telèfon del president espanyol.

“El president té tot el dret a passar uns dies amb la seva família”, ha manifestat Bolaños, que ha assenyalat que les seves vacances són “estrictament personals”. “Sí que tinc, però, paraules pels propagadors de mentides”, ha assenyalat el ministre de la Presidència, que els ha demanat “assumir el seu destí” perquè “ni són majoria ni condicionen la vida de ningú”.