Es construirà l'Hermitage a Barcelona? El projecte d'edificar la pinacoteca a la ciutat no compta amb el vistiplau del consistori d'Ada Colau, però el Port de Barcelona no necessita l'aprovació de l'Ajuntament per tirar-lo endavant. Amb tot, i amb la voluntat de tancar un acord que complagui totes les parts, a finals d'abril la corporació municipal va demanar un mes de termini per "revisar tota la documentació".

Ara, just abans que expiri aquest període, el Port de Barcelona ha anunciat que s'han iniciat converses amb el Liceu per arribar a un acord de col·laboració i crear un 'hub' cultural del mar, com a alternativa al projecte inicial. En un comunicat, s'assenyala que el nou espai funcionaria com un centre cultural "d'art total", on conviurien diverses activitats i entitats de referència de la ciutat, amb representacions i programes expositius relacionats amb l'art, la cultura, la recerca i la innovació.

D'aquesta manera es facilitaria al Liceu la disposició d'espais complementaris per desenvolupar activitats artístiques i formatives, una fórmula que utilitzen altres grans teatres d'òpera internacionals. "Així, s'impulsaria el futur espai com un centre cultural, multidisciplinari i transversal, dotat d'un caràcter diferencial i amb un fort component local i arrelat a la ciutat", subratllen des del Port.

50 milions d'euros d'inversió

Segons l'organisme presidit per Mercè Conesa, el projecte, que tindria un cost de 50 milions d'euros provinents de fons privats, generaria 380 llocs de treball. A més, asseguren que la nova proposta també s'ajusta a les demandes de l'Ajuntament de Barcelona, que aposta per un projecte enfocat al públic local i sostenible en termes de la mobilitat.

Aquest acord, però, queda condicionat a l'aprovació de l'Ajuntament de Barcelona. Amb tot, segons informa l'ACN, la setmana passada Colau va confirmar que s'estaven mantenint converses per tal d'impulsar un projecte alternatiu. 

Suport de veïns i hotelers

Fonts pròximes a Hermitage Barcelona van subratllar després de la petició de l'Ajuntament d'endarrerir la votació del projecte per estudiar-lo més a fons que era la primera vegada que l'Ajuntament de Barcelona manifesta la seva voluntat de col·laboració en la negociació d'un conveni amb Port. Així mateix, van expressar que el més important és arribar al màxim consens entre totes les parts.

Des de l'Associació de Veïns de la Barceloneta es dona suport al projecte i s'han recollit 5.000 signatures amb l'objectiu d'aconseguir la seva construcció. També el sector hoteler de la ciutat s'ha expressat en el mateix sentit, ja que consideren que pot atreure turisme de qualitat a la ciutat.