L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que no ha fet cap acord amb l'ex-primer ministre francès, Manuel Valls, i defensa que aquest escenari era "imprevisible" tot i assumir "contradiccions" per arribar a l'alcaldia.

La líder de BComú ha reivindicat en una entrevista a Rac1 que "no ha mentit" i que en cap cas s'havia imaginat ser investida amb els seus vots. En aquest sentit, Colau ha reivindicat que Valls no ha condicionat la seva posició política "ni ho farà". "No m'agrada que Valls m'hagi fet alcaldessa", ha assegurat.

Colau també ha reconegut que la sessió d'investidura no va ser "exactament feliç" perquè al Saló de Cent hi havia concentrades "moltes situacions d'excepcionalitat". "Moltes de les coses brutals que que hem viscut aquests quatre anys hi estaven representades simbòlicament", ha dit en referència a la presència de Joaquim Forn com a pres polític. "Crec que vaig fer el que havia de fer i la meva organització també", ha explicat Colau.

L'alcaldessa ha criticat amb duresa el primer discurs del cap de l'oposició, Ernest Maragall, després de guanyar les eleccions i ha reconegut que la relació entre ells dos "és millorable". "A molts ens va decebre que posés per davant l'entesa independentista i que donés per fet un pacte amb Junts per Catalunya abans de parlar de ciutat", ha dit.

També ha lamentat que Maragall l'hagi acusat reiteradament de "carcellera" durant la campanya per explorar un acord amb el PSC i ha criticat que en altres municipis ERC sí que pogués pactar amb els socialistes però a Barcelona fos "inconcebible i alta traïció". També ha recordat al republicà que ell en el passat va ser "aparell" del PSC.

"Segurament aquest serà el meu últim mandat"

Colau està "gairebé convençuda" que aquest serà el seu últim mandat perquè diu que no ha vingut a allargar-se en la política. Ara bé, la líder dels comuns ha defensat que les polítiques del seu grup municipal necessiten 4 anys més per consolidar-se i que "per fer això el millor és fer-ho des de l’alcaldia."

En l'entrevista, l'alcaldessa ha admès que s'ha plantejat deixar la política els últims dies, perquè han estat unes setmanes "molt difícils" amb uns llenguatges "molt durs" per part d'ERC. Colau s'ha emocionat en parlar dels sacrificis personals que ha fet i l'any allunyat dels seus fills i ha hagut d'aturar un moment la conversa. 

En tot cas, ha lamentat que l'acusin d'aferrar-se a la cadira" quan Ernest Maragall porta "més de 40 anys ocupant càrrecs". També ha criticat el "doble discurs" d'ERC sobre els pactes amb el PSC, i ha afegit que li hagués agradat que haguessin consultat les seves bases sobre un acord amb BComú i PSC.

Llaç groc

Sobre el govern amb el PSC, Colau ha dit que encara no han començat ni a parlar, i ha recordat que en el passat mandat ja van governar deixant a banda la qüestió nacional. Per això, ha opinat que el tema del llaç groc no ha de ser ara cap problema entre ells.

Sobre la negociació de la Diputació de Barcelona, ha desitjat que hi hagi un tripartit d'esquerres, però ha recordat que ERC i el PSC tenen més protagonisme en aquest cas perquè han tingut millors resultats.