L'estiu de 2019 Ada Colau va revalidar l'alcaldia de Barcelona tot i no haver guanyat les eleccions. La seva investidura va ser possible gràcies al suport imprescindible de Manuel Valls, que va optar per entregar els seus vots a la líder dels comuns per evitar el que considerava un mal major, que era que l'independentista Ernest Margall es fes amb l'alcaldia. Dos anys després, el socialista Jaume Collboni, soci de Colau a l'ajuntament, ha reconegut en una entrevista a RTVE que va negociar amb l'exprimer ministre francés. Ella, però, ha tornat a negar haver participat en l'operació

De bon matí, el primer tinent d'alcaldia de Barcelona ha admès que els vots de Valls "no van caure del cel", sinó que ell hi va tenir a veure. "Vaig negociar". Collboni ha explicat que el suport era "a canvi d'un govern de coalició amb el PSC que obviés i no estigués condicionat pel procés independentista". 

Hores després, durant una compareixença conjunta després d'una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, Colau no ha pogut esquivar la pregunta. I se n'ha desmarcat una vegada més. "No hi ha hagut mai cap acord amb el senyor Valls per la investidura de BCN, ni meu personal ni el l’acord de govern. La seva influència al llarg d’aquests dos anys ha estat inexistent". 

Candidata el 2023?

L'alcaldessa de Barcelona ha hagut de respondre a una altra qüestió relacionada amb la seva figura, arran d'una publicació a ElPeriódico que avança que tornarà a ser candidata pels comuns a l'alcaldia de la capital catalana a les eleccions municipals de 2023. "El titular m'ha sorprès", ha assenyalat, perquè, segons ha afirmat, en cap moment ha "dit això enlloc". Que Colau tornés a ser candidata per Barcelona toparia amb la promesa de no perpetrar-se en el càrrec.

Quan culmini el seu segon mandat, l'any 2023, n'hi haurà estat vuit al capdavant de l'ajuntament. Va entrar l'any 2015 i ja ha vist desfilar fins a quatre presidents de la Generalitat. Quan va aterrar a l'altra banda de la plaça Sant Jaume hi havia Mas, després van venir Puigdemont i Torra i ara, Aragonès.