El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni (PSC), ha admès que va negociar amb Manuel Valls -líder de la candidatura BCN Canvi sota el paraigua de Ciutadans- els vots necessaris per aconseguir la investidura d’Ada Colau (BComú) i impedir que Ernest Maragall, que va guanyar amb ERC les eleccions municipals del maig del 2019, fos escollit alcalde de Barcelona.

En declaracions a Ràdio 4 i La 2 aquest matí, Collboni ha afirmat que va negociar amb Valls perquè així el govern municipal "no quedés condicionat pel procés independentista”, la qual cosa contrasta amb la versió que sempre ha donat Colau, segons la qual els vots de Valls i dos regidors més -que van trencar amb Ciutadans a causa d’això-, van ser "regalats" i que Valls no va demanar res a canvi.

Es veu guanyador el 2023

Així mateix, Collboni ha avançat que té la intenció de presentar-se com a candidat a les properes eleccions municipals. “Espero guanyar el 2023” ha afirmat, tot i que ha evitat valorar la possibilitat que s’hagi d’enfrontar a Colau, que no ha descartat presentar-se a un tercer mandat.

Pel que fa a les darreres novetats sobre l’Hermitage, que Port de Barcelona vol tirar endavant i que, a més, ha anunciat una projecte comú amb el Liceu, Collboni ha defensat que es tractarà d’un “revulsiu per a l'oferta cultural" de la capital catalana, a més de considerar-lo "un magnífic projecte". Tot i així, espera que les dues institucions aportin a l'Ajuntament un projecte més definit que l'actual abans de dos mesos, ja que és el consistori qui hi ha de donar l'últim vistiplau. Per a Collboni, el projecte té moltes "potencialitats" i s'assimilaria a instal·lacions com el Lincoln Centre de Nova York o l'Òpera de Sidney, que combinen arts escèniques i expositives.

A més, ha recordat que la iniciativa ha patit "vuit anys de despropòsits per part de tots" i un gran "embolic jurídic". Respecte les possibles discrepàncies amb el soci principal del govern municipal, Barcelona en Comú, Collboni ha dit que espera resoldre-les. Segons ell, perquè el projecte no acabi als tribunals cal un acord amb Hermitage, amb la suma del Liceu, que suposi una instal·lació més propera a la ciutat.

Favorable als indults

Quant a la possibilitat que el govern espanyol indulti els condemnats pel procés, Collboni s’ha mostrat favorable perquè demostren la “fortalesa” de l’Estat de dret, a més d’afegir que “no es pot dialogar amb normalitat amb algú que té persones a presó”. "El que s’està plantejant està dins de l’Estat de dret i la fortalesa de l’Estat de  dret també es demostra donant indults”, ha afegit el primer tinent d’alcaldia de Barcelona.

 

Imatge principal: Jaume Collboni i Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona / ACN