Mentre corre el temps per la constitució de l'Ajuntament de Barcelona el proper 15 de juny, ERC ha aprofitat aquest dilluns per tornar a posar pressió a l'actual alcaldessa en funcions i líder dels Comuns, Ada Colau, per evitar que pacti amb el PSC i Manuel Valls per fer un "cordó sanitari" a l'independentisme i deixar fora de l'alcaldia el republicà Ernest Maragall. 

En la roda de premsa d'aquest dilluns, la portaveu del partit, Marta Vilalta, ha defensat que no s'entendria aquest pacte a "nivell polític". "No s'entendria que es posés per davant mantenir l'alcaldia renunciant als principis", ha defensat en aquest sentit, alertant que seria un acord "per vetar l'independentisme".

Més enllà d'això, preguntada per les negociacions obertes amb Colau, Vilalta ha defensat que les converses són "discretes" i ha demanat temps per intentar arribar a un acord amb els comuns. Tot i això, sí que ha volgut deixar clar que el partit "no contempla" compartir l'alcaldia ―dos anys i dos anys― amb Colau. "Maragall és qui ha guanyat i ha d'estar al capdavant", ha afegit.

Pel que fa als pactes a la resta del territori català, Vilalta ha defensat que és "extremadament difícil" establir acords amb el PSC pel context d'"hostilitat" i pel fet que siguin "còmplices de la repressió", però ha volgut subratllar que "cada ciutat és un món" i que hi ha "autonomia del món local" per arribar a pactes. A Badalona, per exemple, els republicans podrien pactar amb el PSC per evitar que el popular Xavier García Albiol arribés a l'alcaldia.

Pel que fa a la posició d'ERC davant la investidura de Pedro Sánchez al capdavant del govern espanyol, Vilalta ha defensat que "no ha canviat res" i ha retret al PSOE que encara no hagi establert cap tipus de confiança amb ells, com a guanyadors de les eleccions a Catalunya. En aquest sentit, ha recordat la suspensió de diputats, ha criticat que no hi hagi hagut "cap gest, ni tan sols parlar" i els ha emplaçat a sortir dels "càlculs partidistes" ara que ja s'ha acabat la campanya.