Unes 500 persones han assistit a aquest acte només per escoltar-la a ella. Han omplert el centre esportiu de l'Estació del Nord, on ha tingut lloc la presentació de la candidatura "En Comú", la marca de Barcelona en Comú per fer el salt al Congrés dels Diputats. Volien presenciar el retorn d'Ada Colau a la competició electoral i ella ho ha fet amb més contundència que mai: "Al PP no li importa la vida humana", ha afirmat amb un llenguatge recordava la seva intervenció al Congrés quan era portaveu de la PAH.

El candidat d'"En Comú" a les generals, Xavi Domènech, amb Ada Colau i Xosé Manuel Beiras./ CARLES BADIA

"Ha estat fantàstica com sempre", afirma la Dolors, que ha portat una amiga a veure el míting. Entre els assistents hi ha un munt de dones com ella, de mitjana edat, amb la parella, amb les amigues. També molta gent jove, com als mítings de maig de Barcelona en Comú. "En tot el que l'han deixat fer, les coses van millor", afirmava una dona amb motxilla de la PAH. Tot just una estona abans Colau havia afirmat amb convenciment sobre la seva victòria a les municipals: "No és habitual que guanyi les eleccions qui vol la gent comuna".

Marcant Podemos

A Colau se li nota ja el call de la campanya a les municipals i de gairebé cinc mesos al govern de Barcelona. Ha estat l'encarregada de cloure el míting, on la seva vehemència només ha quedat eclipsada per la ja coneguda d'en Manuel Beiras, històric dirigent del Bloque Nacionalista Galego, ara líder d'Anova. Ha repartit estopa amb duresa, al PP, a Ciutadans, al PSOE, a Convergència i fins i tot s'ha permès llançar un avís a Podemos, en castellà perquè "va per ells": "Vau ser valents defensant el dret a decidir. Seguiu essent valents". Tant ella com Xosé Manuel Beiras han afirmat que, malgrat les diferències –Beiras ha titllat Pablo Iglesias i Íñigo Errejón de "no entendre moltes coses"–, són els millors aliats per al canvi a Catalunya.

"CDC s'ha disfressat de sobiranista"

Podemos volen un canvi, ha afirmat Colau, que Convergència no representa. "Quan estaven de corrupció i de merda fins a dalt, van ser capaços de disfressar-se de sobiranistes, quan tenien PP i PSOE d'amants", ha reblat.

"Ara Mas es presenta com a llibertador i defensor de la sobirania", ha acusat, "què coi ens han d'explicar, ara, dels drets i de les llibertats?". En aquesta línia també s'ha expressat el cap de llista, Xavi Domènech, a qui ha eclipsat Xosé Manuel Beiras, que ha parlat abans, i Ada Colau, que ha parlat després. L'historiador, que aspira a tenir grup propi al Congrés ha dit que "no es pot lligar el destí d'un país a una sola persona, per molt que sigui el president de la Generalitat". Domènech ha lligat el canvi nacional de Catalunya al canvi social: "Diuen que després d'una cosa arriba l'altra, però quan arriba l'una, mai arriba l'altra", ha dit.