L'Ajuntament de Barcelona estudiarà les vies jurídiques i la posició de la resta de grups municipals i de les ciutats de l'àrea metropolitana per decidir si impulsa una consulta perquè la ciutat s'adhereixi a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Així ho ha assegurat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, després de reunir-se precisament amb una delegació de l'entitat independentista, encapçalada per la seva presidenta, Neus Lloveras. A la reunió també hi ha assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

De fet, Pisarello ha recordat que en el ple municipal de l'Ajuntament es va aprovar per majoria simple l'adhesió a la AMI, encara que la ciutat no s'hi va unir perquè és necessària una majoria absoluta per fer-ho. "Som un govern favorable a les consultes i al dret a decidir", ha assegurat Pisarello. En la trobada feta al saló ciutat de la casa consistorial, l’AMI ha presentat els seus objectius i un informe jurídic que avala consultar a la ciutadania l’adhesió a l’entitat. L’entitat i els màxims representants de la ciutat s’han emplaçat al setembre per continuar les converses.

Per la seva banda, Lloveras ha dit que Colau ha mostrat la seva opinió favorable a preguntar a la ciutadania tot allò que sigui necessari, i ha insistit que "és molt democràtic preguntar-li a la ciutadania" si es volen adherir o no a una entitat que ja reuneix més de 800 ajuntaments favorables a la independència de Catalunya. "Compartim la nostra estima pel món municipal", ha remarcat. De fet, ha dit que quan parlen amb els alcaldes observen que el nivell de preocupacions és el mateix.

Abans, la delegació de l'AMI s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat. Una trobada "constructiva" on, segons ha dit la presidenta de l'AMI a la sortida, han trobat un president "convençut" de tirar endavant el mandat sorgit del resultat electoral del 27 de setembre. Lloveras ha dit també que la moció de confiança a la qual se sotmetrà el president, el 28 de setembre, ha de ser "una oportunitat" més que no pas "un problema" i que ha de servir per fixar els propers objectius del procés.