L'alcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau, conjuntament amb el líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, han presentat públicament al Col·legi de Periodistes la proposta de "govern d'esquerres per a la ciutat", després de tancar un pacte, amb un nou cartipàs municipal, que ha de concloure amb la incorporació dels socialistes a l'equip de govern.

No obstant això, aquest pacte haurà de ser ara ratificat per les bases i la militància de les dues formacions durant els propers dies. "Ells tindran l'última paraula", ha advertit l'alcaldessa.

Jaume Collboni serà el segon tinent d'alcalde, número 3 de l'equip de govern. De Collboni dependran les àrees de Promoció de la ciutat, Empresa i Turisme, Cultura, Innovació i Coneixement, a més de coordinar la fundació Mobile i la presència municipal a Fira de Barcelona. És més, el socialista assumirà també les relacions del consistori amb la Generalitat i l'Estat. 

Colau ha dit que es tracta "d'un bon acord", però també ha reconegut que "no ha estat fàcil", atès que són formacions que tenen "diferències importants". No obstant, l'alcaldessa ha justificat que "estem aquí per la voluntat de canvi". En aquest sentit, la líder de BComú considera que amb aquest acord "s'està fent el que ens reclama la ciutadania".

"Amb generositat i valentia, estem posant la ciutat i les necessitats de la gent per davant dels interessos del partit", ha explicat. Colau ha defensat que "no es tracta de repartir cadires". Per això, "hem treballat un cartipàs conjunt on compartir responsabilitats", ha detallat. Ara, Bcomú i PSC sumaran 15 regidors, "que són més que 11", ha dit Colau, però encara molt lluny de l'estabilitat que donen els 21 regidors de la majoria absoluta.

El líder socialista a Barcelona, Jaume Collboni, ha sostingut que el partit ha optat "pel canvi" amb un "bon acord" i no pas "pel bloqueig de les institucions". Collboni ha asseverat que la feina dels socialistes sempre ha estat la de "buscar punts d'acord en clau de ciutat per tirar endavant Barcelona".  

De fet, ha dit que no és un acord "contra ningú, ningú s'ha de sentir hostil" perquè no es tracta "d'un gir radical sinó la conseqüència lògica de la feina duta a terme durant aquests onze mesos entre les esquerres", ha justificat el socialista.

Crida a les esquerres

Ada Colau ha insistit que caldrà seguir treballant per "consensos més amplis, això no és suficient". En aquest sentit, l'alcaldessa ha reconegut que vol parlar amb tots els grups municipals "sobre grans temes de ciutat com el pla de barris o infraestructures". No obstant això, també ha assegurat que es treballarà "per consolidar la majoria d'esquerres, com més mans puguin sumar, millor", en un clar missatge a ERC i la CUP.

De fet, l'alcaldessa s'ha mostrat convençuda que el líder republicà, Alfred Bosch, no bloquejarà les accions municipals, això mateix opina de la CUP. Precisament, Colau ha apel·lat a la responsabilitat d'aquests grups i de la resta perquè la gent "ja està farta de retrets".

Un missatge que també ha repetit el socialista, Jaume Collboni, qui ha dit que és "hora de no mirar retrovisors sinó mirar cap al futur" i que es tracta d'un acord "obert a les esquerres". De fet, ha defensat que aquest acord no és per "anar en contra de ningú", sinó que, per damunt de tot, s'han posat els interessos de la ciutat i la seva gent. 

Collboni ha volgut deixar clar que aquest acord no té cap "voluntat partidista", més encara si tenim en compte que hi ha una cita electoral el 26-J. El socialista ha volgut treure ferro a la possibilitat que aquest acord a la ciutat de Barcelona sigui un precedent per futures negociacions a nivell nacional entre PSOE i Podemos, i que encara menys, es qüestioni el paper de Pedro Sánchez. "No s'ha de vincular aquest pacte amb el que passa en l'àmbit nacional", ha dit. Per acabar dient que Sánchez té tot el seu suport.

Nou cartipàs

El consistori passa de quatre a cinc tinences d'alcalde amb la creació de la d'Empresa, Cultura i Innovació. Amb la incorporació del PSC, Montse Ballarin passa a ser la regidora de Comerç i Mercats i de l'Eixample; Carmen Andrés, la d'Infància, Joventut i Gent Gran, a més del districte de Sant Andreu; i Daniel Mòdol, d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni a més d'ocupar-se del districte de Sarrià-Sant Gervasi.