La setmana passada definia Salvador Illa d'una "gran persona digna" i avui demana que marxi com més aviat millor del ministeri. Pablo Iglesias i la seva formació, Unidas Podemos, s'han sumat a la petició pública de la dreta, PP, Vox i Ciutadans, perquè el socialista abandoni Sanitat de forma immediata. Malgrat estar en el govern de coalició i haver afirmat que li desitgen el millor a les eleccions catalanes, els fets van per un altre camí.

L'encarregat de registrar aquest canvi de rumb ha estat el diputat lila Juantxo López de Uralde perquè consideren que és del tot incompatible seguir un minut més gestionant la pandèmia contra la Covid en plena campanya de vacunació i anar a Catalunya a fer campanyes electorals, com la primera que va oferir Illa de forma telemàtica ahir diumenge: "En les circumstàncies actuals, el ministre de Sanitat ha d'estar centrat en la lluita contra la pandèmia", ha defensat en declaracions a Ràdio Vitòria.

I ha afegit: "No em sembla il·legítim que decideixi presentar-se a unes eleccions, a les catalanes en aquest cas, perquè té tot el dret a ser candidat, però en les circumstàncies actuals el ministre de Sanitat ha d'estar centrat en la lluita contra la pandèmia". També critica el sistema de vacunes i les aturades de cap de setmana que s'han viscut.

López de Uralde ha defensat que al capdavant de Sanitat ha d'estar algú que "afronti al cent per cent la lluita contra la pandèmia". A més, considera que Illa no està prou centrat: "Estem acostumats a campanyes llargues i encara que els comicis siguin al febrer ja sabem que, des que s'anuncien unes eleccions, tothom es posa en mode precampanya. Per això, Illa ha de deixar el Ministeri i dedicar-se a ser candidat", ha insistit .

Podemos, igual que el PP

En la mateixa línia va el PP, capdavanter en la proposta des de que es va oficialitzar la candidatura del PSC al Parlament. En un acte al costat de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, el president del PP, Pablo Casado, ha estat rotund: "Sí, ha de marxar ja". Casado, que ha demanat "equitat i eficàcia" en el repartiment de les vacunes, com prèviament havia fet Ayuso, ha exigit al govern de Pedro Sánchez que "estigui en el que ha d'estar, en salvar vides i no en fer campanya".

Per la seva banda, el vicepresident d'Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, ha subratllat que el ministre de Sanitat hauria d'haver dimitit "fa mesos" del seu càrrec per la gestió sanitària, i no ara que és candidat de PSC en les eleccions catalanes: "A diferència d'altres partits, nosaltres ho tenim molt clar. El senyor Illa no hauria de ser ministre des de fa mesos i volem que deixi de ser-ho ja". Vox ha advertit que ha de ser el PSOE l'encarregat de cobrir tots els viatges que el ministre Illa faci a Catalunya per participar dels diferents actes de campanya que organitzi el PSC.

Des de Ciutadans ha estat la seva presidenta, Inés Arrimadas que ha demanat la dimissió directa d'Illa a qui titlla de ser ministre "a temps parcial" i destaca la seva incongruència: "No es pot ser ministre quan et deixi estones la campanya", ha indicat en declaracions a Telecinco.