La Festa Major de Gràcia d'aquest any recupera la presencialitat, però ho farà de manera adaptada a la situació sanitària amb l'objectiu d'evitar concentracions.

En aquesta edició fins a 21 carrers tindran guarniments "aeris", que estaran elevats per facilitar el pas de les persones, i qualsevol element que hi hagi als laterals "serà de poc volum". D'aquesta manera es manté l'element més emblemàtic de la festa, malgrat que no hi haurà el tradicional concurs de guarnits. Cada carrer podrà organitzar com a màxim tres activitats diàries, una d'elles un concert, i totes les activitats seran amb aforament limitat i reserva prèvia. Hi haurà tres espais de programació unitària: la plaça Joanic, el carrer Pi i Margall i el carrer Bailèn.

La Festa Major de Gràcia 2021 es reinventa per adaptar-se a la situació actual derivada de la Covid-19. La festa se celebrarà en les dates habituals, del 15 al 21 d’agost, i aplicarà tots els protocols vigents per garantir una festa segura i responsable.

Jordi Cuixart, el pregoner

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, veí de la Vila de Gràcia, serà el pregoner de la Festa Major de Gràcia 2021. El pregó de festa major es tornarà a fer des de la balconada de la seu del Districte de Gràcia, tot i que serà un acte que només es podrà seguir de forma telemàtica. Es retransmetrà en línia i en directe, el pròxim 14 d’agost a la tarda. No es podrà accedir a la plaça de la Vila. 

Aforaments

Pel que fa a la presencialitat, en general, tothom que vulgui gaudir d’un acte o actuació de festa major haurà de fer una reserva prèvia, malgrat que algunes actuacions de petit format funcionaran només amb control d’aforament. Tota la programació estarà disponible al web de l’Ajuntament i de la Fundació Festa Major de Gràcia a partir del divendres 6 d’agost i les reserves es podran fer a partir del dilluns 9 d’agost.

En aquest sentit, per garantir uns aforaments controlats també als carrers guarnits, es defineixen direccions úniques per poder regular els accessos i evitar aglomeracions.

mapa

Espais d'actuacions

El Districte de Gràcia ha facilitat enguany 2 espais de programació unitària i la Fundació Festa Major de Gràcia en facilita 1 més, i esdevenen zones àmplies i segures, on es poden garantir les distàncies entre persones, per gaudir d’actuacions culturals per a tots els públics i de totes les edats. Aquests espais són: La plaça Joanic, el carrer Pi i Margall, entre els carrers de Sant Lluís i de Joaquim Ruyra, el carrer Bailèn entre els carrers de Sant Antoni Maria Claret i de la Indústria.

El punt lila

La Festa Major de Gràcia 2021 comptarà amb un punt d’informació i assessorament situat a la plaça de la Revolució. L’objectiu és prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones que pateixin violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic en el context de festa major. 

L’espai funcionarà cada dia del 15 al 21 d’agost des de les 19.30 fins a la 1 hores i, a més, hi haurà equips d’itinerància pels diferents espais de festa. Durant les últimes setmanes s’han fet diferents formacions a les comissions dels carrers sobre el protocol informatiu i de prevenció d’agressions masclistes i LGTBI-fòbiques. 

Imatge principal: Decorat de les festes de gràcia.- ACN