L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha advertit que només aquest cap de setmana han arribat a Barcelona tres autocars amb un centenar de refugiats provinents de la frontera del Sud de la península, que han obligat l'Ajuntament a articular una resposta d'urgència, amb l'obertura d'equipaments que es reserven per a l'hivern. Davant d'aquesta situació, que amb el bon temps augmentarà, l'alcaldessa reclama suport econòmic de l'Estat per fer front unes despeses que ara mateix s'està sufragant amb fons del consistori.

Colau ha explicat que aquest dilluns ha parlat amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, per reclamar-li una reunió el més aviat possible i ha proposat al president, Quim Torra, organitzar una cimera de país per a fer repàs dels recursos disponibles. "Nosaltres estem disposats a coresponsabilitzar-nos, però per fer-ho bé, tractant bé les persones", ha advertit.

L'alcaldessa, que ha explicat que l'arribada dels refugiats en autocars és una estratègia de la mateixa Creu Roja i les administracions per treure pressió davant de concentracions puntuals i que es coneix poc abans que es produeixi, ha recordat que l'arribada de l'Aquarius s'ha cobert econòmicament des de l'Estat, mentre que Barcelona necessita també "recursos i planificació a nivell estatal".

"Creiem que el símbol del canvi de política del govern de l'Estat amb l'Aquarius és un bon senyal però no és suficient. Ha de ser la primera notícia d'un canvi de política que necessita recursos", ha advertit.

L'alcaldessa ha llançat aquest advertiment durant la compareixença que ha protagonitzat després de la reunió que ha mantingut amb el president, Quim Torra, al palau de la Generalitat. 

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, que ha mostrat la preocupació del Govern davant l'arribada de menors no acompanyats, ha explicat que s'està mobilitzant recursos per intentar allotjar les persones que estan arribant tant a Barcelona com a la resta de municipis de Catalunya. Artadi ha explicat que es reactivarà la taula bilateral del Govern amb l'Ajuntament de Barcelona per abordar aquest tema.