Festival de retrets a la cambra catalana pel projecte de llei sobre el llibre sisè del Codi Civil de Catalunya. La diputada del Partit Popular, Esperanza García, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, han topat pel que García considera que és una iniciativa que pretén ser "una estructura d'Estat", una tesi que ha confirmat el mateix Mundó en la seva intervenció.

El projecte, que pretén dotar Catalunya d'una legislació pròpia en matèria de relacions econòmiques entre les persones, com ara el contracte de compra-venda o el de conreu, és pel conseller una "oportunitat històrica". Però per García només es tracta d'una estratègia més del Govern per escenificar la desconnexió. I com que asseguren que "no volem ser la crossa del Govern", hi han presentat una esmena a la totalitat.

El gest, que no ha fet cap altre grup malgrat crítiques concretes per les quals presentaran esmenes, ve donat pel que consideren que és un text "amb errors en matèria jurídica que generarà inseguretat". Ni tan sols Ciutadans ho farà, mentre defensa que Catalunya tingui un Codi propi, com Mundó ha subratllat que fins i tot reconeixia el franquisme, si bé el partit d'Inés Arrimadas ha emfatitzat que no es poden ultrapassar les competències assignades.

CSQP i CUP, també

A la bancada de l'esquerra alternativa també hi ha hagut crítiques creuades. L'ecosocialista Joan Coscubiela, que havia reivindicat que el debat no sigui "simplista" i no es relacioni amb les estructures d'Estat, ha rebut de la CUP, que li ha demanat que deixi de "mantenir-se al marge de debats que són estructurals".

"Hem de tenir una posició sobre si volem acatar qui elimina la sobirania d'aquest Parlament", ha reclamat Benet Salellas, que ho ha exemplificat amb l'anul·lació de la regulació de parelles de fet aprovada per la cambra catalana. En aquest sentit, Salellas ha fet l'enèsima crida als confluents a sumar per la desobediència, i "no només amb el dret civil".