Torn del coronel de la Guàrdia Civil avui a l'Audiència Nacional. Diego Pérez de los Cobos ha declarat en el judici en què demanen onze anys de presó al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Ja ho va fer davant el Tribunal Suprem pel judici dels presos polítics i ara ha traslladat les seves explicacions a l'Audiència, on ha tornat a dedicar una àmplia explicació al president Carles Puigdemont.

Un dels moments més rellevants és quan ha explicat l'operatiu previ a l'1 d'octubre. De los Cobos considera que "els criteris d'actuació van ser inapropiats i els reforços totalment ineficaços". I situa com "l'element més pervers" el fet que tots aquests criteris d'actuació "es van filtrar per part dels convocants d'aquesta activitat il·legal".

De los Cobos es permet un símil per fer-ho més entenedor: comparar Puigdemont amb un piròman. "El senyor Puigdemont va dir a la junta de seguretat que anàvem entre tots a definir els criteris de la policia judicial per l'1 d'octubre, tenint en compte que ell era el convocant. És com si el piròman definís les condicions d'actuació del bomber i com ha d'anar a extingir un incendi. Per descomptat, si el bomber ha de fer cas els criteris del piròman, l'incendi no s'extingirà sinó que es propagarà". Aquest és el moment: