El coordinador policial de l'1 d'octubre, el coronel Diego Pérez de los Cobos, ha admès que en els centres en què va actuar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil es va fer servir la força "en la immensa majoria". Així ho expressa el mateix De los Cobos en els àudios de la declaració als quals ha tingut accés TV3. 

A més, el coronel es treu responsabilitats i acusa el major Trapero d'idear unes pautes d'actuació per als Mossos que, segons ell, eren "el complement perfecte per no complir" amb el manament judicial.

Ho va declarar aquest febrer a l'Audiència Nacional on va ser citat com a testimoni en la causa per sedició i pertinença a organització criminal contra el major Trapero i els alts càrrecs d'Interior Cèsar Puig i Pere Soler, que era director general de la Policia de Catalunya; i per sedició contra la intendent Laplana. TV3 ha tingut accés a aquesta declaració.

El coronel es treu responsabilitats sobre el seu càrrec de coordinador policial, diu que no podia donar ordres als Mossos d'Esquadra, perquè es respectaven les competències del cos i estava estipulat que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil actuessin quan els Mossos els requerissin suport. En canvi, tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil van actuar en diferents centres electorals abans de rebre la petició d'ajuda del cos de Mossos.

De les dues hores de declaració es desprèn que de coordinació policial no n'hi va haver, però sí que hi havia recels. Pérez de los Cobos acusa els Mossos d'avisar els votants de la imminent arribada de les policies de l'estat espanyol. Això, malgrat que a les quatre subdelegacions del govern hi havia un centre que en deien de coordinació, amb representants dels tres cossos policials.

En relació amb el major Trapero, el coronel l'acusa de no haver modificat el dispositiu policial que tenia previst, tot i que abans de l'1 d'octubre ell li va dir que era insuficient. L'advocada del major li va preguntar i insistir com va deixar que els Mossos capitanegessin l'operatiu si "desconfiava" del major. El coronel es treu responsabilitats de sobre en referència a les obligacions que comportava el càrrec de coordinador.