Contundent denúncia del president del Parlament, Roger Torrent, i del diputat i líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, contra l'espionatge que haurien patit l'any 2019 a través d'un hackeig als seus mòbils amb el programa israelià Pegasus.

En una compareixença aquest dimecres en el marc d'una reunió del grup d'ERC al Parlament, Torrent ha assegurat que l'espionatge forma part d'una "persecució política contra un moviment". "És una guerra bruta", ha assegurat. 

ernest maragall roger torrent parlament - marc puig

Arribada de Roger Torrent i Ernest Maragall a la compareixença al Parlament | Marc Puig

El president de la cambra catalana, però, ha volgut posar el focus, no en el què, sinó "en la reacció". "Als Estats Units va dimitir un president", ha recordat en referència al cas Watergate que va provocar la dimissió del president Richard Nixon. "Cal preguntar-se què passarà a l'Estat espanyol", ha insistit.

Taula de diàleg

Sabent que aquestes revelacions podrien posar en perill la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, Torrent ha reivindicat mantenir-la. "Seria un error polític dir 'ara no podem parlar amb el govern espanyol'". Per reforçar aquest argument, el president ha posat l'exemple de Josep Maria Jové, que forma part de la negociació i està processat per la seva implicació en el referèndum de l'1-O.

"En Jové s'ha d'asseure en una mesa de negociació amb el govern del PSOE, el qual a través del Tribunal de Cuentas li està demanant dos milions d'euros. Li estan embargant la vida. Ha de ser molt dur", ha explicat. "Però apostem per la solució democràtica fins a les últimes conseqüències. L'única manera de solucionar tot això és exigir la fi del Règim del 78", ha aclarit.

Maragall, l'última víctima

Per la seva banda, Maragall ha comentat que aquest afer constata "l'evidència que estem davant d'una causa general contra l'independentisme". "La història ve d'abans i ve de lluny i forma part d'una estratègia perfectament organitzada amb l'objectiu de destruir el nostre projecte de país", ha denunciat tot recordant que el govern espanyol és client de l'empresa del programa de hackeig des del 2015.

ernest maragall mascareta compareixença hackeig - marc puig

El diputat d'ERC Ernest Maragall ha denunciat una "causa general contra l'independentisme" | Marc Puig

Així doncs, Maragall ha apuntat a l'Estat i ha volgut matisar "què és l'Estat". "Quan parlem de l'Estat parlem del CNI, el ministeri de l'Interior, el ministeri d'Exteriors", ha assenyalat. I ha afegit que això afecta el PP i el PSOE per igual, "sense cap mena de distinció".

"Atac al país"

Ambdós afectats han valorat la "gravetat de la violació de la intimitat i les comunicacions personals", però han advertit que el més important és que "es tracta d'un atac a les institucions, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya". "És un atac al país", ha afegit Maragall, que ha assegurat que "ara" entén "millor" perquè ni el PSC ni el PP mai participen en la comissió de drets civils.

Rentat de mans de la Moncloa

Si ahir la ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, es rentava les mans sobre l'espionatge a Torrent: "No en tenim constància", va dir, avui el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assegurat que si hi ha hagut algun "transgressor" de la llei "s'haurà d'investigar".​ En tot cas, Campo ha deixat clar que té "plena confiança" en l'estat de dret i ha apuntat que totes les actuacions dels cossos i forces de seguretat de l'Estat s'emmarquen en el "rigor en el compliment de la llei".