La Sala Segona del Tribunal Constitucional ha rebutjat aquest dilluns el recurs presentat per la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo contra la decisió de la presidenta del Congrés de Diputats, Meritxell Batet, de retirar del Diari de Sessions l'expressió "fill d'un terrorista", que va utilitzar la membre del PP durant un ple el 2020 per referir-se a l'exvicepresident del govern espanyol i líder de Podemos, Pablo Iglesias. El TC, però, ha desestimat aquest recurs per unanimitat en considerar que la decisió de Batet era raonable.

El Tribunal Constitucional ha detallat que la presidenta del Congrés no va actuar de manera "arbitrària ni discriminatòria" en retirar les paraules del diari de sessions perquè "la paraula 'terrorista' posseeix una denotació pejorativa de la màxima intensitat" i, segons el tribunal, es va utilitzar per desacreditar una persona. D'aquesta manera, els magistrats han acceptat la ponència redactada per César Tolosa, que defensava rebutjar la impugnació dirigida contra la decisió de Batet d'aquell 27 de maig del 2020 i contra el posterior acord de la Mesa del Congrés dels Diputats de 16 de juny.

El dia que Álvarez de Toledo va dir "fill de terrorista" a Iglesias

Cayetana Álvarez de Toledo va utilitzar aquesta expressió enmig d'una picabaralla parlamentària que va tenir lloc durant una interpel·lació en un ple del Congrés. Pablo Iglesias va adreçar-se a Álvarez de Toledo com a "senyora marquesa", en referència al títol nobiliari que ostenta, i aquesta va respondre al que era vicepresident del govern espanyol dient que ell era "el fill d'un terrorista". "A aquesta aristocràcia pertany vostè, a la del crim polític", va afegir Álvarez de Toledo durant la seva intervenció. La presidenta del Congrés va reclamar a l'exportaveu parlamentària del PP que retirés les paraules del diari de sessions, però Álvarez de Toledo es va limitar a respondre que el pare d'Iglesias "era militant del Front Revolucionari Antifeixista i Patriota". Davant la negativa, Batet va acordar treure l'expressió del diari de sessions.  

Per la seva part, Iglesias va anunciar, en la seva rèplica, que recomanaria al seu pare que emprengués accions legals contra la que era portaveu del PP per acusar-lo públicament de terrorista. I així ho va fer, demandant Álvarez de Toledo per una "intromissió il·legítima" en el seu dret a l'honor. Però el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Zamora va desestimar la denúncia el passat mes de gener en entendre que "ha de prevaldre el dret a la llibertat d'expressió sobre el dret a l'honor per resultar essencial com a garantia per a la formació d'una opinió pública lliure, indispensables per al pluralisme polític que exigeix el principi democràtic".