Cleca judicial a Vox que aquest dilluns ha vist com l'Audiència Provincial de Madrid ha desestimat la seva querella contra el president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos

El passat 6 d'agost, el jutjat d'instrucció 29 de Madrid va admetre a tràmit una querella de Vox contra Tezanos per un presumpte delicte de malversació de cabals públics. Segons va informar el partit d'ultradreta, el jutjat va sol·licitar al CIS que abans de 20 dies presentés les actes de treball en les quals s'acorden els criteris d'elaboració de les enquestes entre 2018 i 2020 així com els comptes anuals.

"Vox no consentirà que s'utilitzi un organisme públic amb finalitats partidistes per beneficiar el PSOE i menys encara que s'utilitzin diners públics per a això", va dir la vicesecretària jurídica de la formació, Marta Castro, en un vídeo difós el mes d'agost per Vox.

Ara, a través d'una interlocutòria, la Sala accepta el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat i inadmet la querella de Vox deixant el cas a punt per ser arxivat. 

La Fiscalia ha assegurat que les exposicions dels denunciants (Vox) es fonamenten en "simples sospites i conjectures, que relacionen de forma no adequada la ineficàcia en la realització d'enquestes amb l'administració fraudulenta del CIS".

A més, el Ministeri Públic al·lega l'incompliment de la querella dels pressupostos necessaris per a la legitimació d'una obertura d'investigació judicial per la presumpta comissió de malversació de diners públics

La citació de Tezanos

Aquesta notícia arriba deu dies després que el jutjat d'instrucció 29 de Madrid cités a declarar José Félix Tezanos el proper 29 d'octubre com a investigat. En aquell instant, el partit d'ultradreta va celebrar en una piulada la citació: "Vox ha aconseguit" que Tezanos declari als tribunals "per cuinar les enquestes del CIS a favor del PSOE i per malversació de cabals públics". 

Les opinions del PP i el PSOE

El PSOE tenia una opinió molt ferma davant la querella de Vox, ja inadmesa: no l'haurien presentat si els resultats dels sondejos "haguessin sigut més favorables a la seva formació". La socialista Cristina Narbona va dir que "seria interessant" saber si Vox s'hauria comportat igual amb uns altres resultats a les enquestes i va recordar que el partit d'Abascal també es va querellar davant el Constitucional per la declaració de l'estat d'alarma. 

Per la seva banda, la vicesecretària de Política Sectorial del PP, Elvira Rodríguez, va indicar que "ja es veia a venir" que Tezanos hauria de donar explicacions un dia o altre: "El que es veia a les enquestes no era normal".

 

Foto principal: El president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos / Europa Press