L'alcaldable d'ERC a les municipals de Barcelona ha deixat en evidència l'alcaldessa Ada Colau. En un tuit, ha criticat "la seva ambigüitat" i "falta de dignitat". 

"L’alcaldessa volia fer oblidar la seva sistemàtica ambigüitat (per exemple la de l'1-O), però la immensa majoria d’alcaldes i alcaldesses de les ciutats i pobles de Catalunya no es deixen convertir en figurants", ha escrit Maragall. "Avui el Saló de Cent ha retrobat la dignitat. Una lliçó per a Ada Colau", ha afegit. 

Uns 500 alcaldes han demanat aquest diumenge que el judici al procés, que començarà aquest mateix dimarts, sigui "just i imparcial" i la llibertat immediata dels presos polítics perquè puguin assistir en llibertat al judici al Tribunal Suprem.

Un cop acabat l'acte, tots els alcaldes ha cridat diverses consignes en favor de la llibertat dels presos polítics, i els alcaldes independentistes —la majoria entre els presents— han començat a cridar "independència" al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, davant de l'alcaldessa, Ada Colau.