Jose Maria Clavero, Chema, és des del passat 16 d'abril el president de Súmate en substitució d'Eduardo Reyes, que actualment és diputat de Junts pel Sí. Nascut a Osca el 1948, va arribar a Catalunya fa 47 anys. Es confessa un federalista frustrat que ha fet el viratge cap a la República catalana a base de banys de realitat.

"Ha arribat un punt que he vist que no hi ha més alternativa que la República independent, ni federada ni confederada; és l'única forma d'avançar", diu mentre pren un cafè i un croissant a la cafeteria del Born Centre Cultural de Barcelona.

Va militar al PSUC i va estar afiliat a CCOO entre el 1983 i el 2013. Ara ha heretat de Reyes una agenda farcida d'actes i reunions de treball amb l'objectiu de sumar per aconseguir que la República sigui una realitat al més aviat possible. En el seu primer discurs com a president de l'entitat va reclamar a Iniciativa, CSQP i En Comú que facin un gest inequívoc en aquest sentit.   

Què destacaria de la presidència d’Eduardo Reyes?

Sent una associació petita, destacaria el soroll mediàtic que en Reyes ha estat capaç de fer i la gent que ha aconseguit arrossegar i fer-los arribar un missatge determinat en favor de la República catalana. Vas pel carrer i la gent el reconeix. Aconseguir això en tan poc temps és meritori perquè Súmate només porta dos anys i mig en plena activitat. En aquest temps, hem fet una gran tasca perquè hem estat capaços de trencar aquell discurs de Madrid en el sentit que els catalans que no hem nascut aquí o que seguim fent servir el castellà com a llengua vehicular, estem en contra de la independència de Catalunya. Això no és cert. Hem trencat el discurs als nacionalistes espanyols i un dels responsables ha estat l’Eduardo.

En el context actual, quin ha de ser el rol de Súmate?

Seguir en la mateixa línia perquè, malgrat que alguns ens diuen que el suflé està baixant, hem d’intentar que el conjunt dels catalans es torni a il·lusionar. En aquest sentit, des de Súmate estem preparant grans actes que compaginem amb actes de petit format. Estem parlant amb sindicats, empresaris, entitats, partits polítics... volem ser transversals i polsar l’opinió de tota la ciutadania. Podríem estar equivocats però no ho sabrem si no hi parlem.

Sempre hem volgut ser transversals i parlar amb tothom

Els preocupa la influència que els partits polítics poden exercir sobre Súmate?

A nosaltres sempre se’ns ha vinculat a Esquerra perquè hi havia en Gabriel Rufián i l’Eduardo Reyes. Però el cert és que tenim socis de diferents partits. Ningú recorda que en Baños, número u de la CUP, també és de Súmate. Sempre hem volgut ser transversals. Jo vaig militar al PSUC però fa anys que no milito a cap partit. De fet, m’he compromès amb la junta a no militar a cap partit ni anar a cap llista, ni com a independent, per mantenir la transversalitat de Súmate. Això sí, dins l’entitat, és lícit que els socis militin allà on vulguin.    

Pels partits és llaminer tenir aquesta mena d’entitats controlades...

Una cosa és que nosaltres ens portem bé amb tots i l’altra que ens decantem per un partit. Que els partits pesquen a Súmate?! Per a nosaltres és un honor. Això significa que tenim gent molt preparada. Però Súmate ha de seguir la línia amb la qual va començar: transversalitat, diàleg amb tothom i a favor de ningú.

Que els partits pesquen a Súmate?! Per a nosaltres és un honor!

Súmate té un component de classe?

És cert que la majoria dels membres de Súmate estan per la justícia social. Però en aquests moments no hem de parlar de dretes o esquerres sinó de progressistes o no progressistes. I, en aquest sentit, a Súmate tots som progressistes perquè estem per la República, que és el que farà avançar la societat. Volem trencar l’estatu quo, l’inconformisme ens va treure de les cavernes.

Assemblea anual de Súmate el passat 16 d'Abril a Barcelona

En aquests moments, l’autonomia està suspesa de facto. Llei que aprovem, va al Constitucional

Com valora els passos del Govern pel que fa a la República catalana?

Nosaltres volem que ningú s’adormi. Estem segurs que estan treballant més enllà del que surt als mitjans de comunicació. Segur que hi ha coses que no sabem i que no faran públiques per no donar avantatge al govern espanyol. Tenim una fita i hi hem d’arribar com sigui. En aquests moments, l’autonomia està suspesa de facto. Llei que aprovem, va al constitucional. Inclús els decrets.

Els preocupa el calendari?

A mi el que em preocupa és la República. No, si anem un mes o tres tard.

 Només hi ha un camí: la DUI i la República

Súmate descarta el referèndum i aposta per la DUI?

Sí. El camí del referèndum no existeix i les vegades que Catalunya ha volgut negociar amb Madrid, no se n’ha sortit. Portem 300 anys reclamant un millor tracte fiscal i sempre acaba amb la porta als nassos. Per tant ha arribat un moment que només hi ha un camí: la DUI i la República.

Per què creu que és tan important per a un sector de l’independentisme que existeixi una entitat com la seva?

Nosaltres fem molts actes conjunts amb l’ANC i Òmnium. Reconeixen que hem trencat aquest discurs de Madrid que diu que els immigrants i les segones generacions estan en contra de la independència. Súmate ha fet molt soroll i hem intentat parlar amb tothom. També amb Mariano Rajoy i amb Pedro Sánchez. Per cert, els dos han rebutjat la invitació. No ens volen ni rebre perquè els trenquem el discurs. Aquest paper és el que ens reconeix l’independentisme.

Clavero amb el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, a l'assemblea general de l'ANC de Manresa el passat 17 d'abril 

Quina relació tenen amb la resta d’entitats independentistes?

En aquests moments parlem d’entitats germanes: Òmnium, AMI, ANC i Súmate. I anirem de la mà allà on toqui.

El problema de la llengua és un problema artificial i fals creat pels enemics de Catalunya

Una de les crítiques que se li fan a Súmate és que neix de posar en valor la diferència, que té cert caràcter etnicista perquè parlen en castellà. Què li sembla?

Això no és cert. Aquí som bilingües tots i no hi ha cap problema.

Hi ha un problema amb la llengua?

El problema de la llengua és un problema artificial i fals creat pels enemics de Catalunya des de Madrid. No tenen cap argument per anar en contra del procés i s’inventen problemes. Amb 47 anys que porto a Catalunya no he vist que hi hagi cap problema amb la llengua. Jo no entraré al joc de Madrid. 

El que tinc clar és que a Catalunya ens posaran les coses més difícils

Pel que fa a la política espanyola, quin creu que seria el millor escenari per als interessos de Catalunya?

Doncs que els unionistes espanyols no traguessin ni un sol vot. Com que això no passarà, jo passo d’ells. Jo ja he desconnectat. Estem a la República. El que passi a un altre país, és cosa seva.

Però el 26-J, s’ha d’anar a votar o no?

Mai sabrem què serà millor o pitjor. El que tinc clar és que a Catalunya ens posaran les coses més difícils.

Esquerra i CDC han d’anar junts?

Ens és igual perquè no tindrem prou força per decidir res de Madrid. Respecte a la llista unitària, creiem que és un tema dels dos partits i no volem entrar a la vida interna dels partits. Els donarem suport en qualsevol cas.

Confia plenament en la fermesa del Govern?

Sí. Li farem costat i té també el suport del poble de Catalunya.