El diputat d’Esquerra Republicana al Congrés Gabriel Rufián ha carregat amb força contra Un País en Comú avui a Barcelona. Rufián considera que el discurs dels comuns no és creïble, perquè van de revolucionaris i no ho són. “Si vas amb el puny alçat i no defenses un procés d’autodeterminació, o et falta ideologia o et sobra puny”, ha criticat.

Segons el líder republicà a Madrid, no hi ha rés més revolucionari que un procés d’independència. “Avui es presenta un partit d’esquerres, sobiranista, feminista i de canvi... benvinguts a Esquerra Republicana!”, ha etzibat Rufián amb to irònic i clara al·lusió a la nova formació que vol tirar endavant Ada Colau.

En un acte organitzat al Parc de la Ciutadella, a escassos metres del Parlament de Catalunya, ERC ha tornat a fer una demostració de força i ha reclamat a la societat catalana que es mobilitzi per aconseguir vèncer un Estat en el qual “trencar ous és delicte i trencar discos durs és un costum”. “Sou una amenaça per aquells ‘menys’ que han governat sobre els ‘més’, però també sou una esperança pels ‘més’ que volen governar ja d’una vegada per totes”, ha reclamat Rufián davant de les aproximadament 500 persones que han assistit a la Festa de la República.

La cúpula republicana s’ha donat cita avui, poques setmanes després de l’inici de la campanya pel ‘sí’, per deixar clar al Govern central que ERC està “absolutament compromesa” amb la voluntat política del poble de Catalunya. El diputat al Congrés ha assegurat que els líders sobiranistes estan actualment a la palestra per “canviar-ho tot”. “Volem tenir una pàtria, igualtat de drets, escoles públiques, en definitiva... un país de tots i per a tots”, ha conclòs.

Una crida a la unitat

Sota el lema ‘Fem-ho’, diversos representants de la cúpula del partit i del govern de Junts pel Sí han pujat a l’escenari per reivindicar el compromís d’Esquerra Republicana amb el referèndum i amb la independència de Catalunya. Per aconseguir concloure amb èxit aquest procés, el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, ha fet una crida a la unitat de tots els representants polítics, de l’àmbit parlamentari i també de l’àmbit local, i de la societat civil.

JUNQUERAS FESTA DE LA REPÚBLICA   SERGI AMBUDIO

Oriol Junqueras pronunciant el seu discurs a l'acte 'Fem-ho' - FOTO: Sergi Ambudio

“Si actuem de forma conjunta i coordinada, si a cada decisió del Govern correspon una mobilització de la societat, sens dubte guanyarem”, ha assegurat Junqueras. El president d’ERC ha repetit per activa i per passiva que tots els polítics partidaris del dret a decidir han de treballar plegats i, d’aquesta manera, els ciutadans de Catalunya seran els veritables constructors de la nova república.

També s’ha pronunciat en aquest sentit el president del grup municipal republicà a Barcelona, Alfred Bosch, qui ha obert l’acte i ha estès la mà a tothom per treballar en pro de la voluntat política del poble català.

Referèndum al setembre (com a tard)

En el seu discurs, la secretària primera del Parlament de Catalunya, Anna Simó, s’ha mostrat convençuda que el Govern tirarà endavant el referèndum i que ho farà, com a tard, al setembre, tal com es va comprometre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Exigim votar i a fe de Déu que votarem”, ha sentenciat.

Simó ha estat la ponent amb el discurs més romàntic. “Lluitem contra un Estat que no ens deixa decidir ni governar-nos, a aquells que encarnen la rancúnia els hem de dir que la nostra política està feta des de l’amor a la gent i la confiança entre tots nosaltres”. Segons Simó, amb l’acte d’avui s’ha iniciat la “primavera revolucionària”.

Entre els assistents a l’acte destaquen la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; el conseller d’Exteriors, Raül Romeva; el conseller de Salut, Toni Comín; la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret i el conseller de Justícia, Carles Mundó, entre d’altres. Aquests dos últims també han pronunciat unes paraules.