La sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la petició de mesures cautelars demanades per la representació del Ministeri d'Exteriors mitjançant l'Advocacia de l'Estat, entre les quals tancar les delegacions del Govern a Berlín, Londres i Ginebra.

La resolució no entra al fons de la demanda, només respon a la petició de mesures cautelars, que desestima per extemporànies, tal com detalla: "La sol·licitud de mesures cautelars suspensives formulada per la part actora s’ha de desestimar, per extemporània, sense entrar per tant en l’examen dels fets i fonaments que la motiven".

A principis d’aquest juliol el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol, que dirigeix en funcions Josep Borrell, va demanar al TSJC tancar cautelarment les tres delegacions esmentades en considerar que estan "al servei d'un projecte secessionista inconstitucional".

L'escrit presentat pel ministeri de Borrell argumentava que l'activitat de les delegacions excedia les competències de la Generalitat en matèria de relacions internacionals i que tenien una finalitat "inconstitucional, com és la creació d'una estructura d'estat al servei d'un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional".

Acusacions d’espionatge

La petició de Borrell va arribar pocs dies abans que s’acusés el mateix ministeri d’espiar durant mesos les delegacions del Govern català a l'exterior, concretament, les seus de Londres, Ginebra i Berlín.