L'eurodiputada i exiliada Clara Ponsatí ha trepitjat terra catalana per primer cop després de la retirada de la immunitat. Ho ha fet per poder participar en la manifestació a Perpinyà per defensar el dret a l'ensenyament en català a França. 

 

manifestación perpinyà catalunya nord inmersión lingüística / acn

Manifestació que ha transcorregut pel centre de Perpinyà aquest dissabte / ACN

 

L'Eurocambra va aprovar l'informe per aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí el passat 9 de març. 

Avui, tot i el risc que el jutge instructor, Pablo Llarena,  pugui emetre una ordre de detenció, s'ha unit a les prop de 3.000 persones que s'han mobilitzat per protestar en contra de la decisió de la Cort Constitucional Francesa de derogar alguns dels articles de la llei que protegeix les llengües minoritzades, entre les quals, l'occità, l'èuscar o el català.

 

 

També hi han anat altres personalitats de la política catalana com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la consellera d’Universitats i Recerca, Gemma Geis, la diputada de la CUP al parlament Dolors Sabater i la diputada d’ERC al congrés espanyol Montse Bassa. 

D'altra banda, a la marxa hi han assistit directors d'escoles públiques que ensenyen en català i també de La Bressola, a més d'alcaldes i moltes famílies que han carregat contra l'executiu d'Emmanuel Macron a qui consideren "còmplice", ja que la majoria de diputats que han demanat la revisió són del seu partit.

La votació de l'Eurocambra

Ponsatí va reaccionar de manera pública a la decisió del Parlament Europeu d'aixecar la seva immunitat. En una piulada minuts després de la votació, Ponsatí va assegurar que avui se sent "més immune que ahir" tot i no estar vacunada i veu la votació com un bri d'esperança per la causa independentista. 

Segons va explicar el fet que hi hagués 248 vots en contra i 46 abstencions l'omplen de força "per lluitar la següent batalla". "No ens rendirem", va clamar a una piulada. 

I és que el resultat de la votació de Puigdemont va ser percentualment inferior que a la comissió, amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Això representa un 57,7% dels vots emesos. Dotze eurodiputats no van votar. Al comitè d'Afers Jurídics els vots a favor van ser un 60%. En el cas de Comín i Ponsatí, van tenir 404 vots a favor del suplicatori, és a dir un 58,2% dels vots, 247 en contra i 42 abstencions

 

Imatge, Clara Ponsatí durant la manifestació a Perpinyà / Consell per la República