La consellera a l'exili, Clara Ponsatí, ha assegurat en una entrevista en diferit a El suplement de Catalunya Ràdio que la declaració unilateral d’independència (DUI) va ser “com un brindis al sol”. Ponsatí -actualment a Escòcia- ha reconegut que mai van exercir la via unilateral i ha instat les forces independentistes a preparar-se per unes eleccions pròximes.

Preguntada per la situació actual de l’independentisme, la consellera a l’exili creu que la il·lusió ja no és la mateixa: “Ha perdut la innocència. Potser és una fase que havíem de passar. Ponsatí també s’ha mostrat crítica amb el Parlament, on “no hi havia majoria per investir un president que era a Bèlgica”.

Des d’Escòcia, l’economista exiliada ha tingut paraules per a l’actual govern català, del qual ha dit que predica “l’autonomisme”. “Si la majoria és per obeir, no sé si serveix de gran cosa”, ha afirmat. Ponsatí també ha explicat que en terres escoceses se sent “una ciutadana europea lliure” i ha dit que no es planteja presentar-se a una nova llista electoral.

La consellera a l’exili s’ha mostrat convençuda que tornarà a trepitjar Catalunya: “D’aquí a deu anys sabrem si el sacrifici personal ha valgut la pena. Jo espero que siguem una república independent”. Finalment, Ponsatí ha deixat la porta oberta a un canvi de files dins un moviment independentista que “necessita noves idees”, que normalment “venen de la mà de noves persones”.