L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha portat a la Comissió Europea el tancament del Coll de Banyuls (entre l'Alt Empordà i el Rosselló). Mitjançant una piulada, Ponsatí ha compartit la pregunta que ha adreçat a l'executiu europeu juntament amb Toni Comín, Carles Puigdemont, l'eurodiputat cors François Alfonsi (Verds/ALE) i l'eurodiputat francès Claude Gruffat (Verds/ALE). Així, ha criticat que "l'estat francès manté tancats diversos passos fronterers des de l'any passat". "Ja vam posar-ho en coneixement de la CE, però passos com el Coll de Banyuls continuen encara tancats. Avui, ho tornem a denunciar", ha escrit aquest dimecres.

La pregunta adreçada a Brussel·les es refereix a "el tancament de passos fronterers a Catalunya i al País Basc" i recorda com França va tancar molts dels passos fronterers amb l'estat espanyol durant el gener del 2021. Des d'aleshores, uns pocs s'han reobert, però molts encara romanen tancats (com és el cas del Coll de Banyuls). "El tancament dels passos fronterers afecta significativament la vida d'aquestes regions fronteres", assenyala el text. També precisa com aquests tancaments s'apliquen en el context de la reintroducció de controls a les fronteres interiors de l'estat francès, sota el pretext d'amenaces terroristes, el risc de moviment secundaris i la covid-19.

Visita del prefecte al Coll de Banyuls

Un any més tard, durant el gener d'enguany, la CE va explicar que havia encetat el diàleg amb l'estat francès per explorar alternatives als controls i tancaments. A l'abril, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va concloure que la introducció de controls a les fronteres interiors per part d'estats membres té un límit de sis mesos i que només es poden reintroduir si hi ha una nova amenaça. Ponsatí i els seus col·legues consideren que els tancaments actuals no estan relacionats a cap nova amenaça, de manera que pregunten a l'executiu europeu sobre quines mesures portaran a terme per assegurar que l'estat francès compleix amb les seves obligacions sota el Codi de Fronteres Schengen, elimina els controls a les fronteres internes i reobre tots els passos fronterers.

TUIT Prefecte Pirineus Orientals
El prefecte dels Pirineus Orientals visita el Coll de Banyuls / @Prefet66

És en aquest context en el qual el prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, ha visitat aquest dimecres el Coll de Banyuls per a "l'avaluació continuada de les possibilitats de reobrir el pas, d'acord amb els objectius de la lluita contra la immigració irregular i el narcotràfic". Abans d'aquesta visita, Furcy ha recordat que "durant l'última setmana s'han dut a terme a prop de 300 detencions d'immigrants il·legals" en els passos fronterers amb l'estat espanyol.