Un miler de persones s'ha encarat a la Delegació del Govern espanyol durant una concentració aquesta tarda a Barcelona contra la conspiració del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a la qual s'han afegit representants de CDC, ERC, CUP i CSQP.  Els concentrats han demanat la dimissió del ministre, tant els manifestants com el manifest i els representants de les entitats que han organitzat la concentració: ANC, Òmnium i AMI.

Un manifest que ha reclamat la força per tirar endavant el procés cap a la independència: "Avui ens uneix la reacció davant un poder de l'Estat que ha perdut la legitimitat davant la ciutadania catalana. L'Estat espanyol no garanteix cap dels principis d'un Estat de dret. La República catalana s'ha convertit en l'única alternativa perquè visquem amb dignitat".

Amb les eleccions al Congrés dels Diputats com a futur més immediat, tots els responsables de les entitats han reclamat un vot útil i contra el PP. El més contundent ha estat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart: "El que ha passat és intolerable. Això no va d'independentistes, no us deixeu enganyar. Això va de demòcrates. Aquesta gent no són demòcrates", ha indicat i ha fet una crida per no votar el partit que a Catalunya encapçala Jorge Fernandez. Cuixart ha estat clar: "Aquest diumenge tenim una oportunitat més. No la deixarem desaprofitar. Omplim les urnes de vot contra el PP. Omplim les urnes contra la seva intolerància i el seu feixisme. Omplim les urnes de vots contra la corrupció, a favor de la democràcia, de la República catalana de les llibertats individuals i col·lectives". 

Jordi Sánchez, president de l'ANC, ha denunciat les clavegueres de l'Estat i ha posat com a única solució la independència: "No volem corrupció d'Estat. Treballem per tenir un nou país. Aquest és el nostre projecte. El projecte que ens fa mirar el futur i el que ens cohesiona i ens portarà a la llibertat".

Des de l'AMI, el seu vicepresident, Jordi Gaseni,  s'ha expressat en el mateix sentit: "Aquesta no és la democràcia que nosaltres volem. Necessitem una democràcia de veritat. Necessitem un nou Estat ja!". I ha qualificat de "fets molt greus -les converses de Fernández Díaz i Daniel De Alfonso- que ens donen més força per treballar un nou Estat. Refermen la necessitat de treballar per construir una nova República catalana. Correm sisplau, correm, que ho tenim a tocar", ha afirmat.

La independència

Tots els líders de les entitats han remarcat el seu missatge fort i clar cap al procés independentista. Jordi Cuixart ha mostrat "la voluntat de democràcia, fermesa i convicció que el poble de Catalunya té dret a expressar lliurement quin vol que sigui el seu futur polític", i ha tancat el seu parlament cridant: "Passi el que passi, el poble de Catalunya ja ha decidit d'una manera ferma i determinada que caminarà cap a la seva llibertat".

Jordi Sánchez ha qualificat la filtració com la de la "conversa per acabar amb el procés d'alliberament d'aquest país". I ha afegit: "Avui el que està en joc és la decència en la vida pública, la vida política i també la dignitat de tota una societat i del seu país".

A l'acte hi han assistit el vicepresident Oriol Junqueras, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, i el candidat de CDC al Senat Miquel Calçada, entre altres polítics.