Després que l'ABC no hagi trigat gens a fer-se ressò que al web de l'Institut Valencià de Cultura (IVAC) hi apareixia en anglès la frase "la ciutat catalana de València", l'IVAC ho ha eliminat del seu web en menys de quatre hores (tot i que feia dies que estava penjat, com es pot veure per alguns comentaris a Twitter).

L'Institut, que penja directament de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana, promocionava un esdeveniment on es projectarà la gravació digital de L'Anell dels Nibelungs de Richard Wagner, una gravació produïda per la companyia teatral catalana La Fura dels Baus

El diari citat ha posat de manifest al seu article que aquesta al·lusió a València com a "ciutat catalana" podria ser un error, però posa en dubte que sigui per aquest motiu i deixa anar que podria ser que aquest fos el motiu "si no fos pels recents intents nacionalistes de difuminar les línies entre la història de Catalunya i la de València, en consonància amb la invenció nacionalista dels Països Catalans, que mai va existir com a entitat política de cap tipus".

I no només això. Ho relaciona amb "la tendència afavorida des del partit nacionalista Compromís de situar a València culturalment dins dels ficticis Països Catalans" i amb els actes organitzats per Òmnium Cultural al País Valencià.

La realitat

Mentre l'ABC va fent totes aquestes relacions, incloent l'explicació que l'organització dels actes d'Òmnium anaven a càrrec d'Acció Cultural del País Valencià, "una entitat subvencionada pel Govern català i la Generalitat Valenciana"; la realitat és ben diferent.

Segons ha pogut saber El Nacional, l'encarregat de pujar el text al web de l'Institut Valencià de Cultura hauria tallat i enganxat el text del DVD promocional, que és del 2009; i, precisament per això, i no per la notícia del diari citat, han suprimit la paraula "catalana" que acompanyava a "ciutat de València". L'Institut ha assegurat, a més, que la frase només hi apareixia a la versió en anglès.

De fet, encara s'hi pot trobar per la xarxa la frase en qüestió, per exemple, al web del canal televisiu internacional Classica o a la descripció d'Ebay per comprar el DVD, entre moltes altres.