El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assegurat que la seva formació ha mantingut contactes amb JuntsXCat i el PSC per intentar pactar la presidència de la Mesa del Parlament, i que aquesta recaigui en els taronja. Ho ha dit en una entrevista amb Efe, on ha defensat que com a força més votada els correspondria la presidència de l'òrgan legislatiu. 

La idea, segons Carrizosa, ha estat acollida "amb neutralitat" pels interlocutors de JXCat: "Ni s'hi han negat categòricament ni se'ns han llançat als braços aplaudint la iniciativa. No tenien interès a parlar de noms. Encara no tenen les coses clares amb ERC". 

Per la seva banda, Junts per Catalunya ho descarta catergòricament. Fonts de la candidatura han explicat a El Nacional que Cs no els ha demanat tenir la presidència, però que en cas que ho fes la formació "no preveu que Cs tingui la presidència del Parlament en cap cas ni cap circumstància perquè els independentistes han guanyat les eleccions".

De fet, JuntsXCat ha defensat públicament que Carme Forcadell sigui qui presideixi la Mesa per tal de restituir les institucions que hi havia abans de l'aplicació del 155. 

A l'entrevista amb l'agència EFE, Carrizosa  reconeix que, atès que els independentistes -JXCat, ERC i la CUP- compten amb una majoria absoluta de 70 diputats, les possibilitats de configurar un Govern "constitucionalista" són remotes i, tot i que això acabés sent possible, mantenir-ne l'estabilitat seria "complicadíssim".

Tot i això, Carrizosa defensa que "seria sa democràticament que el Parlament, que és l'òrgan que ha de controlar el Govern, estigués presidit per la força més votada". En aquest sentit, assegura que en cas que s'arribés a un acord amb els independentistes per permetre que "la força més votada" assumís la presidència del Parlament, això representaria "un gest importantíssim", un "missatge d'estabilitat del qual estem molt necessitats a Catalunya". Aquest escenari garantiria, segons el seu parer, que la cambra catalana no exercís de "mera comparsa d'un govern rupturista", sinó de "contrapès democràtic, molt ben vist a la societat".

Arran dels resultats del 21-D, en els quals Ciutadans es va erigir com primera força amb 36 diputats, seguit de JXCat (34) i ERC (32), Carrizosa ha recalcat que a la seva formació li correspondrien "dos membres a la Mesa: la presidència o vicepresidència i una secretaria". Per al portaveu dels taronges, el fins ara vicepresident segon de la cambra, José María Espejo-Saavedra, "ha fet una labor extraordinària" i "com a president estaria a l'altura del que s'espera d'un parlament democràtic".

Forcadell i els comuns

Sobre la possibilitat que les forces sobiranistes acabin pactant no només el nou Govern, sinó també la presidència del Parlament, Carrizosa ha reclamat que "no intentin imposar una persona gaire significada del bloc independentista, com va succeir la legislatura passada" amb Carme Forcadell.

En aquesta línia, per a Carrizosa Forcadell "no seria una bona presidenta" del Parlament aquesta nova legislatura, no només perquè "no representa tots els catalans", sinó perquè a més "està imputada" pel seu paper en el procés independentista. Però "tampoc seria una bona idea", ha dit, que el número dos de JXCat, Jordi Sànchez, successor de Forcadell al capdavant de l'ANC i ara empresonat, passés a assumir la presidència del Parlament. "Si comencem a proposar persones tan significades amb la ruptura, això ens portarà una altra vegada al conflicte i al bloqueig de les institucions", ha alertat.

Pel que fa als comuns, ha remarcat que mai ha considerat "la possibilitat que un partit amb vuit escons formi part de la Mesa", de manera que li semblaria "escandalós" que els independentistes hi pactessin per assegurar-los una secretaria a costa d'un dels dos representants que poden correspondre a Ciutadans.