Ciutadans ho té clar: si el govern català intenta tirar endavant un referèndum unilateral d’independència (RUI), ells el denunciaran a la justícia. A més, creuen que les possibles eleccions al Parlament, el proper any, serviran perquè el suport a la independència caigui i, per tant, que el procés s’acabi.

En una entrevista a l’ACN, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha afirmat que el seu partit durà el RUI, si es fa, als tribunals, però que seran aquests els que “facin el que hagin de fer”. “Nosaltres demanarem que les institucions democràtiques funcionin”, ha afirmat Carrizosa, per matisar que seran aquestes institucions “les que hauran d'actuar conforme al dret”. El partit, doncs, diu que es limitarà a “combatre políticament” el referèndum.

El portaveu de Ciutadans ha afirmat que “tant Puigdemont com Forcadell han anat massa lluny” i que, per tant, “quan falla l’executiu, el poder judicial ha d’actuar”. En aquest sentit, ha afegit que "mentre un euro de sanitat vagi a estructures d'Estat", els tribunals hauran de dir la seva.

“El 2017 serà l’any de la fi del procés”

Carrizosa no dubta que l’any vinent tornaran a haver-hi eleccions al Parlament de Catalunya, ja que, malgrat que el president, Carles Puigdemont, superi la moció de confiança –que creu que sí–, les pugnes amb la CUP tornaran a aparèixer quan toqui tractar els pressupostos.

Com a resultat, creu el portaveu de C's, el president convocarà eleccions constituents, però aquestes deixaran de tenir aquest caràcter “constituent”, per representar el final del procés. Així, Carrizosa pronostica que el 47,8% de suports independentistes es veurà reduït.

C's tornarà a no assistir als actes institucionals de la Diada

Després que l’any passat Ciutadans declinés participar en els actes institucionals de la Diada, perquè creien que el Govern volia “fer-los servir electoralment”, Carrizosa avança que el seu partit farà enguany segurament el mateix.

“Les institucions no estan dibuixant un Onze de Setembre en el qual ens puguem sentir compresos i representats”, ha afirmat el portaveu de Ciutadans, per afegir que el seu partit encara no ha decidit si organitzarà un acte propi.