Ciutadans ha presentat al Parlament una proposició de llei que fixa en un màxim del 40% el total d'hores lectives que es poden impartir en català i fixa en almenys un 25% les hores en castellà, és a dir, almenys una de quatre hores.

La proposició de llei per reformar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) estableix que les classes s'imparteixin en català, castellà i anglès en "un percentatge d'ús no inferior al 25% i no superior al 40% del total d'hores lectives" amb l'intenció de garantir l'ensenyament efectiu trilingüe, segons un text consultat per Europa Press.

Així també, la reforma de la LEC donaria llibertat als alumnes perquè poguessin utilitzar material didàctic i llibres de text "en qualsevol de les llengües d'aprenentatge, excepte en el cas de les matèries de llengua i literatura", que s'impartiran en l'idioma respectiu.

Segons Cs, es busca que es garanteixi el ple domini de les tres llengües en finalitzar l'escolarització obligatòria --equivalent al nivell C1 en el cas de l'anglès-- i "el dret a rebre efectivament l'ensenyament en aquestes llengües vehiculars en tots els nivells educatius".

En el cas de l'aranès, el comunicat determina que tampoc ha de tenir una presència inferior al 25% als centres de la Vall d'Aran (Lleida), on es parla aquesta variant de l'occità, perquè els alumnes finalitzin la seva escolarització "amb un ple coneixement de la llengua".

La diputada taronja Sonia Sierra va anunciar al novembre que el seu grup presentaria la reforma de la llei al Parlament, però fonts de Cs han explicat a Europa Press que "per qüestions tècniques" no s'ha registrat fins a recentment a la Càmera, i ja ha estat tramitada per la Taula.