Ciutadans torna a la Paeria. El partit taronja ha recuperat el seu grup propi a l'Ajuntament de Lleida després d'alguns mesos sense cap presència oficial. La situació ha estat un autèntic embolic i tot un maldecap per al partit. Segons ha explicat la portaveu i única regidora de Cs al consistori, María Burrel, la seva condició d'afiliada al partit la converteix en legítima integrant del grup municipal. "Ciutadans està més fort i més viu que mai a Lleida. Mai ens rendim i sempre estem aquí", ha afirmat.

Tot aquest enrenou a l'Ajuntament de Lleida ve de fa mesos. I és que, a mitjans de setembre de l'any passat, la purga de crítics per part de la direcció estatal dels taronges va arribar a Catalunya. Així, es va decidir expulsar els regidors José María Córdoba i Ángeles Ribes, als quals ja s'havia obert un expedient durant aquell mateix estiu. En aquell moment, Ribes va denunciar a ElNacional.cat que la decisió responia al seu posicionament crític amb el partit: "L'endemà de la desfeta a les autonòmiques catalanes vaig escriure un article instant la direcció a fer autocrítica i assumir responsabilitats". "I no va agradar, és clar", va afegir.

Tres expulsions en tres dies

Precisament, la decisió de llançar al carrer tots dos regidors va ser presa immediatament després que Ribes i Córdoba expulsessin del grup MarÍa Burrel, al·legant que tenia una voluntat nul·la de seguir treballant pels taronges. De fet, la direcció del partit havia decidit que Burrel rellevés a Ribes en el càrrec de portaveu. Ciutadans va passar aleshores de comptar amb una representació de tres regidors a no tenir-ne cap, quedant tots com a 'no-adscrits'.

Però davant d'aquesta situació, Burrel va sol·licitar a l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, recuperar la representació municipal. Els serveis jurídics de l'Ajuntament han respost ara reconeixent la seva legalitat i acceptant la constitució del grup amb efectes retroactius, segons l'agència Efe. "Vaig ser apartada de forma il·legítima i, després de l'expulsió dels dos companys trànsfugues del partit, vaig fer una instància i vaig sol·licitar la reintegració i reconstrucció del grup", ha explicat la regidora.

Grau aprofita per atacar Juvillà

La diputada de Ciutadans Anna Grau ha acompanyat Burrel a Lleida, i ha aprofitat l'oportunitat per a dir la seva en relació amb Pau Juvillà, que abans de ser diputat al Parlament havia estat regidor a la Paeria. "No fer cas dels jutges fa mal a les institucions", ha avisat. I ha seguit: "Aquesta setmana hem tingut el Parlament a prop de l'autoimmolació per reacció en cadena i per ignorar lleis", ha afirmat.